Türkiye ve Suriye, ortak enkazdan tarihi dostluk çıkarmalı

22 Şub 2023

Pazarcık 7.7 ve Elbistan 7.6 depremleri, sadece Türkiye’yi değil, Suriye’yi de etkiledi. Suriye’de de çok sayıda can kaybı var.

Yani iki komşu ülke olarak, deprem felaketinden birlikte etkilendik.

Haliyle iyi komşuluk ilişkilerine, komşuluk dayanışmasına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Ne yazık ki Atlantik kampının 12 yıldır Suriye’ye sürdürdüğü saldırı nedeniyle, komşumuz dünyanın çok az ülkesinden yardım ve destek alabilmektedir. Kabaca kıyaslarsak, Türkiye’ye yardım yapan ülkelerin yaklaşık dörtte biri, Suriye’ye yardım ediyor…

ÇİN’İN ABD’YE SURİYE BASKISI

Çin’in diplomatik baskısı nedeniyle ABD Suriye’ye uyguladığı yaptırımları 180 günlüğüne “kaldırdı.” ABD yaptırımları “kaldırdığı” için de bazı Batılı ülkeler sonradan Suriye’ye kısmi destekler verdiler.

“Kaldırıldı” kelimesini şundan tırnak içine aldım: ABD 180 günlüğüne kaldırdığı yaptırımları, ayrıntılarda çeşitli şartlara bağlamış görünüyor…

Ki ABD’nin tutumu tipik bir emperyalist iki yüzlülüktür: Hem petrolden buğdaya Suriye’nin kaynaklarını çalıyor hem Suriye’ye ağır ambargo uyguluyor hem de kontrolündeki ülkelerin Suriye’yle ticaret yapmasını önlüyor…

Ve Çin’in ABD’yi sıkıştıran açık baskısı olmasa, böylesi insani bir felaket karşısında, bu tutumunu tüm katılığıyla sürdürmüş olacaktı…

AYNI COĞRAFYA, AYNI FAYLAR, AYNI ACILAR

Türkiye’nin Rusya’nın kolaylaştırıcılığında kapı araladığı Suriye’yle normalleşme konusu, deprem öncesinde nihayete eremediğinden, ne yazık ki depremin ilk bir haftası boyunca olması gereken bir komşuluk dayanışması sergileyemedik.

Oysa aynı coğrafyayı paylaşırken, aynı fay hatlarını da paylaşmış oluyoruz. Ve aynı tarihin içinde, aynı acıları da yaşıyoruz.

Ankara-Şam henüz normalleşemediyse de, Türkiye ve Suriye halklarının depremin acılarını sarmak konusunda dayanışmasına büyük ihtiyaç var.

Yarın tekrar ilişkiler normalleştiğinde, bugün ne kadar dayanışma içinde olduğumuz, o kadar önem taşıyacak, ilişkilerin hızla geliştirilmesinde o kadar etken olacaktır.

ATILACAK BEŞ ADIM

Evet, aralanan normalleşme kapısı açılmamış olabilir ama Ankara’nın da Şam’ın da depremin acılarını azaltmak için normalleşmeyi beklemeden karşılıklı adımlar atması gereken günler yaşıyoruz.

Tablodaki 12 yıllık sorumluluğumuz nedeniyle burada asıl ödev haliyle bize, Türkiye’ye düşüyor. Ankara’nın şu beş adımı atması kritik önemdedir:

1) Şam’a hava koridoru açılmalıdır.

2) Uygun kara/sınır kapıları devreye sokulmalıdır.

3) Türkiye’den Suriye’ye deniz ulaşımı devreye sokulmalıdır.

4) Suriye halkının dışarıdan temin edemediği ilaç başta acil insani ihtiyaçların karşılanması sağlanmalıdır.

5) Suriye’deki Türk askerleri ile Suriye ordusu işbirliği yapmalıdır.

Kısacası, aynı coğrafyayı, aynı fayları paylaşayan ve aynı acıları yaşayan Ankara ile Şam, 12 yıllık hataları/yanlışları arkada bırakmak üzere, depremi bir komşuluk dayanışmasına çevirmeli ve bin yıllık tarihi ilişkilerin gereğini yerine getirmelidir.

paylaş