- Yurt
GEZİ eylemleri sonrasında çeşitli semt parklarında forumlar yapılmaya başlandı. Bu forumlarda güncel sorunlar tartışıldığı gibi, birçok konuda da atölyeler oluşturuldu. Beşiktaş bölgesindeki Abbasağa Parkı ile Kadıköy bölgesindeki Yoğurtçu Parkı'nda Beyaz Yakalılar/Ofis Çalışanları Atölyesi adı altında bir çalışma grubu meydana getirildi. Kendilerini "beyaz yakalı çapulcular" diye de niteleyen katılımcılar, özellikle çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunları tartışıp çözüm önerileri üzerinde duruyorlar.
13 Ağustos 2013 Salı akşamı Yoğurtçu Parkı'nda bir araya gelen Beyaz Yakalılar Atölyesi, fazla mesai (çalışma) konusunu tartıştı. 40 dolayında kişinin katıldığı toplantıda, önce fazla mesai ile ilgili soru ve sorunlara ilişkin hukuki bir bilgilendirme yapıldı. Daha sonra katılımcılar, kendi deneyimlerini paylaştılar. İşte bu deneyimlerden çeşitli örnekler:
Yazılım sektöründe çalışıyorum. Proje bazlı bir çalışma oluyor. 1.5 yıllık bir projeyi 6 ayda bitirmemiz isteniyor. Dolayısıyla gece 02.00'lere kadar çalışmamız oldu. 12 gün sürekli geceleri çalıştık, sonunda bir gece birden bire bayıldım. Nefessiz kaldım, astım nöbeti zannettim. Meğerse çok çalışmadan kaynaklı yorgunluk ve stres nedeniyle panik atağa uğramışım, işten ayrıldım.
Reklam ajansında çalışıyorum. İşe geç gittim, işveren "mesaiye kalacaksın" dedi. Kalmadım fakat daha sonraki zamanlarda kalmak zorundaydım. Çünkü işten çıkarılma riski var.
Mesaiye kalmak istemedim ve işyerinden çıktıktan sonra 5 kez telefonla aranıp taciz edildim.
İşyerinden ayrılsak bile gece saat 24.00'te de e-maillerimize bakmamız isteniyor. İş dışında da işle ilgili sorumlu tutuluyoruz, bu durum fazla mesaiye girmez mi?
İşe alınırken yapılan görüşmelerde "Hafta sonu çalışır mısın?" şeklinde sorular oluyor. Tabii işe girebilmek için baştan kabul etmek zorunda kalıyoruz.
Bir mimar olarak şantiyede çalışıyorum. 6 gün, günde 9 saat çalışıyoruz. Ayrıca ayda bir pazar günleri de mesaiye kalıyoruz. Haftalık normal çalışma süresini aşıyoruz ancak bir yaptırım gücümüz yok. Ne zaman ki Gezi direnişi başladı, "Çok gaz yedik ama bu akşam da Geziye gidiyoruz" deyince yöneticiler pek ses çıkarmadı. Yani toplumsal hareketler işyerlerindeki yöneticileri de etkiledi.
Ücret düşüklüğü nedeniyle fazla mesai yapmak isteyen arkadaşlarımız da oluyor.
İşsizlikle fazla mesai sorununu birlikte düşünmeliyiz. Aslında fazla mesai olmasa işsizlik sorunu da önemli ölçüde azalabilir.
Yazılım sektöründe gece 23.00'lere kadar çalışıyoruz. Toplu olarak mesaiye kalmayalım dersek daha etkili olur.
1880'lerin çalışma koşullarını yaşıyoruz. 1 Mayıs mücadelesi, o tarihlerde 8 saatlik işgünü için yapılmıştı. Atomize olmuş durumdayız, mevcut sendikalar da bizim taleplerimizi karşılayacak konumda değil.
Fazla mesaiye kalmayalım, kalsak bile işi yavaşlatalım. Bilişim sektöründe bu olanaklara sahibiz.
Toplantı sonunda fazla mesai konusuna önümüzdeki salı akşamı da devam edilmesine karar verildi.. Haydi çapulcular! Bir sonraki aşama örgütlenme olsun...