BBC

01 Tem 2017

 

İngiltere'de hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi Cumartesi günü Londra'da buluştu.

Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Halk Meclisi adlı bir örgüt tarafından düzenlenen yürüyüş için katılımcılar BBC binasının önünde toplanarak Westminster'daki Parlamento meydanına yürüdü.

Burada göstericilere seslenen İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, "Muhafazakârlar da, kemer sıkma politikalarının arkasındaki ekonomik argümanlar da güç kaybediyor" dedi.

Corbyn sözlerine şöyle devam etti:

"Bizi ilerletecek şey toplumsal adalet ile insanların ırkçılığa ve bizi bölen diğer her şeye karşı bir araya gelmesidir."

Yürüyüşe katılanların bir kısmı Londra'daki Grenfell Tower adlı apartmana referansla "Grenfell İçin Adalet" pankartı taşıdı.

BBC'ye konuşan bir gösterici, yürüyüşe "öfkeli" olduğu için katıldığını söyledi:

"Muhafazakâr hükümetin yönetimi altında işler yeterince iyi gitmiyor.

"Aklınıza gelen her kamu hizmetinde kesinti var. Bu tamamen ihmalkârlıktır. Hayati konularda nasıl kesintiye gidebilirsiniz?"

17 Oca 2017

 

İngiliz yardım kuruşulu Oxfam'ın verilerine göre, dünyanın en zengin sekiz kişisinin serveti, dünyanın yarısını oluşturan 3.6 milyar nüfusun servetine eşit.

Yarın Davos'ta toplanacak Dünya Ekonomik Forumu öncesi bir rapor yayınlayan Oxfam, zengin ve yoksul arasındaki uçurumun daraltılması için hükümetleri ve iş dünyasını göreve çağırıyor.

Zengin ve yoksul arasındaki eşitsizliğin sanılandan daha büyük olduğunu vurgulayan Oxfam, özellikle hükümetlerin vergi cennetlerinin işleyişini sona erdirmek için beraber çalışması gerektiğini vurguluyor.

Oxfam'ın raporunu hazırlarken yararlandığı, Mart 2016'da yayınlanan Forbes'un milyarderler listesinin ilk sırasında 75 milyar dolarlık servetiyle Microsoft'un kurucusu Bill Gates var.

11 Ağu 2016

İngiliz Financial Times gazetesinde yayımlanan editoryal görüş yazısında, 'Türk-Rus yakınlaşmasının Batı'da kaygı yarattığı, Rus lider Putin'in Türkiye ve NATO'yu birbirine düşürmek için her fırsatı da değerlendireceği' belirtildi.

Gazete, "Batı'nın, Türkiye'nin otokrasiye sürüklenme kaygılarına rağmen Erdoğan'dan vazgeçmesi için çok erken" yorumunu yaptı.

Yazının başında Batı'nın Türkiye ile ilişkilerinde son dönemde yaşanan sorunların 15 Temmuz darbe girişimi ardından derinleştiğini, Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin böyle bir dönemde gerçekleştiğini ve Türkiye'nin NATO ve AB'deki müttefiklerinin kaygı içinde olduğu belirtiliyor.

Yazıda Batı'nın Türkiye'yle ilişkilerinde diplomatik bir ikilem içinde yer aldığı belirtiliyor özetle şu yorumlar aktarılıyor:

19 Haz 2016

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier NATO'nun Doğu Avrupa'daki tatbikatlarını eleştirdi ve ittifakı "savaş çığırtkanlığı" yapmakla suçladı.

Steinmeier bu ay başlatılan tatbikatların yapıcı olmadığını ve Rusya'yla gerilimi daha tırmandırabileceğini söyledi.

Alman Dışişleri Bakanı NATO'yu tatbikatlar yerine Rusya'yla diyalog ve işbirliğine odaklanmaya çağırdı.

31 bin asker katılıyor

NATO, 7 Haziran'da Polonya'da, Rusya'nın saldırı senaryosuna dayanan bir tatbikat başlattı.

İki hafta sürecek tatbikata 14 bini ABD'den, 1000'i İngiltere'den 31 bin asker katılıyor.

Tatbikata ayrıca onlarca savaş uçağının ve üç bin askeri aracın katıldığı belirtiliyor.

Steinmeier Almanya'da yayımlanan Bild am Sontag gazetesine demecinde, "Savaş tehditleri ve savaş çığırtkanlığıyla gerilimi alevlendirmekten kaçınmalıyız. Kim, ittifakın doğu sınırında sembolik bir tank geçişinin güvenlik getireceğine inanıyorsa yanılıyor. Eski gerginliği yeniden alevlendirmemek için yeni bahaneler aramamalıyız" dedi.

25 Şub 2016

Bugün üç başyazısından birini Türkiye'ye ayıran New York Times gazetesi, Türkiye hükümetinin "Kürtlere düşmanlığının" ülkeyi Suriye savaşının daha da içine çektiğini, oradaki savaşı daha da karmaşıklaştırdığını ve Ankara ile ABD arasında yeni gerginlikler yarattığını yazıyor.

New York Times, Türkiye'nin Kürtlerle çekişmesinin bütün bunların yanısıra ülkeyi Rusya ile doğrudan çatışmaya sokarak bölgeyi daha da istikrarsızlaştırma riski de taşıdığını kaydederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı içerde barış sürecine dönmeye, dışarda Suriyeli Kürtlerle çatışmaktan kaçınmaya çağırıyor.

Gazetenin başyazısını özetleyerek aktarıyoruz:

"Sorunun büyük bir kısmı Erdoğan'ın iki Kürt grubu arasındaki önemli farkları görmeyi reddetmesinden kaynaklanıyor. PKK, hem ABD hem Türkiye tarafından terörist bir grup olarak tanımlanıyor. Buna karşılık ABD Suriyeli Kürtleri terörist olarak değil, IŞİD'le çok etkili bir şekilde mücadele eden ve önceliği Suriye'nin Kürt bölgelerini iç savaştan korumaya veren bir grup olarak görüyor ve bu gruba, istihbarat ve diğer konularda destek sağlıyor.

25 Şub 2016

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de haftasonu başlaması planlanan geçici ateşkesin işe yaramaması ve siyasi çözüm yolunda adım atılamaması halinde B planının ülkenin bölünmesi olabileceğini söyledi.

ABD Senatosu Dışişleri Komitesi'nde konuşan Kerry, "Eğer daha fazla beklersek Suriye'yi tek bir ülke olarak tutmak için gecikebiliriz" dedi.

İlk kez kamuoyu önünde yaptığı bir konuşmada Suriye'nin bölünmesi ihtimalini dile getiren Kerry, Senatörlerden gelen ve bölünmenin nasıl olabileceğine dair sorulara ise net bir yanıt vermedi.

Ülkenin bölünmesinden yana olmadıklarını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı, "Eğer adım atmazsak işler daha kötüye gidebilir. Rusya'da şu anda bu ihtimali [bölünme] değerlendiriyordur" diye konuştu.

29 Eki 2015

Rusya'nın Suriye'ye müdahalesi, ülkedeki savaşta askeri ve diplomatik dinamiği değiştirdi ve ABD'yi epeyce geride bıraktı.

Moskova'nın izlediği politikalardaki tutarsızlıklar ne olursa olsun, bu durum, Washington'un yaklaşımındaki yetersizlikleri ortaya çıkardı. Bunlardan biri de zaten sendeleyen ve sonuçta hiç ilerleme kaydetmeyen "eğit-donat" programı oldu.

Washington'un fena halde yeni bir yaklaşıma ihtiyacı var. Amerika'nın bölgedeki saygınlığı fazlasıyla azalmış durumda.

ABD'nin müttefiklerinin çoğu, şu ya da bu şekilde Moskova ile temas halinde ve genel kanı, yeni diplomatik yolların Washington'dan ziyade Moskova'ya çıktığı yönünde...

Rusya'nın Suriye'de 30 Eylül'de başladığı hava saldırıları, çoğunlukla IŞİD'in dışındaki grupları hedef aldı ve bu açıdan bir bakıma IŞİD'e destek oldu.

ABD'nin Suriye politikasının zayıfladığının bir diğer göstergesi de, Rus saldırılarının başlamasından bu yana ülkede IŞİD hedeflerine yönelik ABD hava saldırılarının azalması.

29 Eki 2015

Independent gazetesi yazarı Patrick Cockburn, "Türkiye kendi mahvetmek üzere mi?" başlıklı yazısında, Ankara'nın Suriye politikasını "tam bir fiyasko" olarak niteliyor.

Yazı şöyle:

"Rus uçakları son iki gün içinde, İslamcı militanlara karşı 712 sortiyle 118 hava saldırısı gerçekleştirdi. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ise son dört gün içinde bir saldırı düzenledi."

"Rusya'nın hava saldırıları, Suriye'nin doğusunda Suriyeli Kürtlere yardıma ve IŞİD'in kontrolündeki petrol tesislerini hedef almaya odaklanan ABD öncülüğündeki koalisyonununkinden çok daha yoğun."

"Suriye'deki savaştan etkilenen ülkeler, savaşın niteliğinin değişmekte olduğunu görüyorlar ve yeni stratejiler arıyorlar. ABD, hava saldırılarının sayısını artıracağını IŞİD liderlerini hedef almak için özel güçlerini sınırlı ölçüde devreye sokabileceğini söylüyor. ABD'nin sorunu yaklaşık 25 bin kişilik bir güç olan Halk Koruma Birlikleri YPG'nin dışında, ülkede saldırı düzenlenecek hedeflerin koordinatlarını verecek bir etkili bir ortağının olmaması."

13 Eki 2015

Uluslararası Af Örgütü, Suriye'deki Kürt YPG güçlerinin IŞİD'den geri aldığı köylerdeki halkı zorla yerlerinden ettiğini ve evleri yıktığını iddia etti.

Örgütün yeni açıklanan raporunda YPG'nin bu eylemlerinin "savaş suçuna varabilecek derecede" olduğu belirtildi.

Af Örgütü'nden araştırmacılar Temmuz ve Ağustos aylarında Haseke ve Rakka'ya bağlı YPG kontrolündeki 14 kasaba ve köyü ziyaret ettiler.

Araştırmacılar, YPG güçleri tarafından endişe verici derecede tacizler yapıldığını gösteren kanıtlar bulduklarını rapor etti.

Hüseyniye köyünde yaşayan bir kişi YPG militanları için "Bizi evden zorla çıkarıp evimizi ateşe verdiler... buldozerler de getirmişlerdi. Tüm köy yok olana kadar evleri sırayla yıktılar..." ifadelerini kullandı.

Uydudan gelen görüntüler de bu iddiaları doğruladı. Af Örgütü, Hüseyniye bölgesinde geçen yıl 225 olan bina sayısının bu yıl 14'e düştüğünü belirtti.

13 Eki 2015

Financial Times gazetesinde, Suriye'deki gelişmelerin, Ankara ile Moskova ilişkilerinde neden olduğu gerilimi inceleyen detaylı bir yazı yer alıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Rusya'nın Soçi kentinde yapılan Kış Olimpiyatları'nın açılışına katılan tek Batılı lider olduğu hatırlatılarak başlayan makalede, bu sıcaklığın bugün artık uzak bir hatıra olarak göründüğü belirtiliyor.

Suriye'de Esad yönetimini destekleyen Putin ile Esad'a karşı olan Erdoğan'ın bu yüzden ihtilafa düştüğüne, bunun da önemli enerji ilişkilerini tehdit ettiğine dikkat çekilen haber, şöyle devam ediyor:

"Türkiye, Rusya doğalgazının ikinci büyük tüketicisi. Karadeniz'den geçecek olan yeni boru hattının bu ilişkiyi daha da sağlamlaştırması bekleniyordu. Ama şimdi projenin geleceği belirsiz".

Erdoğan'ın geçen hafta Rusya'ya yaptığı doğalgaz ve nükleer santral uyarılarını hatırlatan gazete, Türkiye'nin bu tehdidinin Rusya'nın ekonomik olarak Batı'dan daha da izole olmasına neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Sayfalar