7 işçi böyle öldürüldü!

24 Eyl 2013

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre; Milas’ta geçen 17 Haziran’da atık su ve kanalizasyon istasyonunda yedi işçinin öldüğü faciayla ilgili bilirkişi raporunda, makineli sistem dört yıldır tamir edilmediği için işçilerin her tıkanıklıkta kuyuya bizzat inerek pislikleri elle temizlediği, gaz ölçümü yapılmadığı ve 75 liralık gaz maskesi dahi alınmadığı belirlendi.

Bilirkişi incelemesinde, belde belediyesi ile AKFEN arasında imzalanan iş güvenliği sözleşmesine göre; kuyu derinliği 1.5 metreyi geçen yerlerde "Kapalı kaplara giriş ve sınırlı çalışma prosedürü" uygulanması gerektiği, bu kuyunun da aynı kapsama girdiği ifade edildi. Buna karşın binada ve çevrede ikaz levhası bulunmadığı, kuyuda risk analizi yapılmadığı, kapalı kaplara girecek personele eğitim verilmediği kaydedildi. Ortamın gaz analizinin, gaz-patlayıcı ortam ölçümleri ve havalandırma sistemi ve kontrollerinin yapılmadığı, kapalı ortam çalışma izninin olmadığı, gazlar artınca personeli uyaracak bir alarm sisteminin bulunmadığı belirlendi.

Dahası işçilere 75 liralık gaz maskesi, 750 liralık gaz ölçüm aleti, oksijen tüpü ve kişisel koruyucu gibi donanımların verilmesi gerekirken bunların hiçbirinin mevcut olmadığı, üstelik çalışanların iş güvenliği eğitimi de almadıkları görüldü.

Ederi 300 bin lira 11 Temmuz’da ikinci bir keşif daha yapılması üzerine, binada daha önce bulunmayan seyyar hortumlu bir havalandırma sisteminin konulduğu, “Gaz kaçağını kontrol etmeden girmeyin” yazılı bir levha ile başka ikaz levhaları asıldığı, asansör sisteminin tamir edildiği fakat yine de tam randıman sağlanamadığı belirlendi.

Avukat Erbay Yucak, şirketin dava açılmaması için her bir aileye 300 bin lira önerdiğini fakat reddedildiğini söyledi.

paylaş