Hem hukuk yok hem de vicdan

16 Eyl 2013
Veli Saçılık, Burdur Cezaevi'nde 2000 yılında yaşanan "Hayata Dönüş Operasyonu" sırasında, dozerin müdahalesinde kolunu kaybetti. Maliye Bakanlığı ise yıkım sonucu oluşan zarar nedeniyle “31 bin liralık tazminat davası” açtı.
 
Burdur Cezaevi'ne, dozerle yapılan müdahale sonucu birçok mahkûm yaralanmış, Veli Saçılık'ın da kolu kepçe darbesiyle kopmuştu. Kopan kol sokakta bir köpeğin ağzında bulunmuştu.
 
Saçılık, tahliye edildikten sonra, yargılandığı davada beraat etmiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM'de dava açmıştı. AİHM, Saçılık'a 46 bin lira ödenmesi kararıyla Türkiye'yi suçlu buldu. Aynı şekilde, Antalya 1. İdare Mahkemesi, "dozerle kol koparmanın insanlık dışı olduğunu, devletin hapishanesinde tutuklu bulunan Saçılık’ın güvenliğini ve vücut bütünlüğünü koruması gerektiğine" işaret ederek' 150 bin lira tazminata karar verdi. Ancak, Danıştay, Saçılık’ın, "cezaevinde isyana katıldığını, kol kopmasının kendi kusurundan kaynaklandığını" savunarak kararı bozdu.
 
Danıştay'ın bu kararı, davaya giren bir belgenin de açığa çıkmasını sağladı. Maliye Bakanlığı, 2001 yılında cezaevindeki 31 bin liralık hasar ve zararın, 12 yıllık faiziyle birlikte karşılanması için aralarında Veli Saçılık’ın da bulunduğu 61 tutukluya Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tazminat davası açmıştı. Dava 12 Kasım'da görülecek.
 
Basına konuşan Veli Saçılık ise, “Adam duvarı yıkıyor, o koğuşa dozerle dalıyor, kolumu koparıyor. Onun da parasını benden alıyor. Böyle adalet görülmüş değildir. Ben içeride yargılandığım davalardan da beraat etmişim. Devlet memuruyum. Şu an bir sözcük bulamıyorum. Ancak kavgada söylenecek sözler söyleyebilirim” dedi.
 
 
 
paylaş