SGK en sonunda onları gördü!

14 Eyl 2013
Sosyal Güvenlik Kurumu (SKG), nihayet ev işçilerini hatırladı! Her tür sosyal güvenceden yoksun, sigortasız çalışanlar için cezalar kesilmeye başlandı.
 
SGK ve Maliye ekipleri birkaç saat partime çalışanlar dahil ev ev dolaşarak denetlemelere başladı. Sigortası olmadığı tespit edilenler için, çalıştıranlara cezalar kesilirken, geriye dönük sigorta primleri ise cezalı olarak tahsil ediliyor. Şu ana kadar 17 bin ev işçisi için tespit yapılabildi.
 
Ev işçileri, daha çok hizmetçilik, çocuk bakıcılığı, temizlikçilik gibi yoğun fiziksel çalışma gereken işleri yapıyorlar. Çalışmalar esnasında başlarına gelen en küçük bir kaza dahi sigortasız oldukları için güvence altında değil.
 
Ev işçilerinin sigorta, çalışma saatleri, dinlenme saatleri, fazla mesai, yıllık izin, ücret gibi temel haklarının hiç biri bulunmuyor. Ev işçilerine dönük sendikal çalışmalar son yıllarda hız kazanmış durumda.
 
Yaşamını sürdürebilmek için başka ülkelerden gelerek, Türkiye’de kaçak çalışmak zorunda olan yabancı işçiler ise sınır dışı ediliyor.
 
 
 
paylaş