Uluslararası Af Örgütü'nden çağrı

14 Eyl 2013

Uluslararası Af Örgütü UAÖ, bütün ülkelere, uygulanan polis terörüne karşı, Türkiye’ye biber gazı, zırhlı araç ve diğer çevik kuvvet cephane teçhizatı satışını durdurmaları çağrısı yaptı.

UAÖ Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, “Türk polisinin gösterileri bastırmak için ihlale yönelik güç kullanımına dönmesi, bu tarz ölümlerin ve yaralanmaların tekrar yaşanmasını önleyici adımlar atılana kadar bütün ülkelerin Türkiye’ye biber gazı, zırhlı araç ve diğer çevik kuvvet cephane teçhizatı sevkiyatını durdurması ihtiyacının altını çiziyoruz. Hükümetlere, bir tavır takınarak Türkiye’ye toplanma özgürlüğüne saygı duyup ihlale yönelik güç kullanımına bir son vermesi için baskı uygulamaları konusunda çağrı yapıyoruz” diye konuştu.

UAÖ, Türkiye’nin 2 Temmuz 2013’te imzaladığı “Silah Ticareti Anlaşması”nın yürürlüğe girmesi gerektiğini de belirtti. Uluslararası alanda kabul edilmiş kapsamlı kontrol listelerine göre tahriş edici kimyasal maddeler, cephane ve fırlatıcılar ile zırhlı araçlar konvansiyonel silah olarak kabul edilmektedir. Silah Ticareti Anlaşması, 5. madde şöyledir: “Devletlerin geniş bir şekilde tanımlaması önerilen konvansiyonel silahların ihracatına lisans verilmeden önce risk değerlendirilmesi yapılmasını gerektirmektedir.”

Yeni teçhizat alımı sürüyor Türkiye biber gazını ABD, Brezilya, Hindistan ve Güney Kore’den temin ediyor. Türkiye’nin 2013 yılı için 150 bin biber gazı fişeği alımı hedeflediği basında yer almıştı.

Mayıs-Haziran Halk Direnişi'nde, 20 günde 130 bin gaz fişeğinin tüketildiği biliniyor.

Hükümet, 100 bin biber gazı fişeği ve aralarında tomaların da bulunduğu 100 zırhlı araç siparişi verdi.

ABD, Brezilya, Güney Kore, Hindistan’ın yanı sıra İsrail, İngiltere, Belçika, Çin, Çek Cumhuriyeti ve Hong Kong, Türkiye'ye teçhizat satmak için sırada bekleyen ülkeler.

paylaş