TKP 1920 93. yaşını kutladı

10 Eyl 2013

Türkiye'nin en eski partisi olan TKP'nin 93. kuruluş yıldönümü TKP 1920 İstanbul İl Örgütü tarafından Şişli'de bulunan Eski Haldun Dormen Sahnesi'nde kutlandı.   Etkinlik, işçi sınıfı mücadelesinde yaşamını kaybeden tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ve Enternasyonal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.   Ardından ilçe yönetimlerinin selamlamaları ile devam etti. Konuşmacılar Mayıs-Haziran Büyük Halk Direnişi'nin devam ettiğini ve Direniş Şehitlerinin unutulmaması gerektiğini, Partinin 93 yıllık tarihi boyunca baskılara, ihanetlere ve çeşitli sorunlara rağmen bugün hâlâ mücadeleyi sürdürdüğünü, bu mücadeleyi bugün sürdürmenin önemini ve salonu dolduranların da bu mücadelenin kanıtı olduğunu belirttiler. Ayrıca “TKP 1920 barışın, kardeşliğin savunucusudur; baskısız, sömürüsüz bir dünya yaratacağız. Bunu yapabilmek için Partimize ihtiyaç var” diyerek de bu mücadeleyi yükseltmenin önemini vurguladılar.   Almanya Temsilcisi Hasan Tezcan Almanya'daki yoldaşların ve Almanya Komünist Partisi DKP'li yoldaşların selamlarını iletti. İsveç Komünist Partisi ve Ankara İl Merkezi'nin mesajları okundu.

TKP 1920 sözcüsü Murat Nergiz, Gezi'den Tahrir'e bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesi üzerine konuşma yaptı. Nergiz, AKP'nin halk düşmanı politikalarını teşhir ederken, AKP iktidarının Mısır'da da kendi gibi halk düşmanlarına destek verdiğini ve yine halkların ve hakların bir numaralı düşmanı ABD emperyalizminden destek aldığını vurguladı.

Nergiz, dünyanın emperyalizmin saldırı planları ile yüzyüze kaldığı bu dönemde Türkiye'de AKP iktidarının halklara ve işçi sınıfına yönelik saldırıyı yükselttiğini belirtti. ABD emperyalizminin Suriye'ye yönelik saldırısına AKP iktidarının da ortak olduğunu dile getirirken, AKP'nin ülke içinde de Kürt halkına, Alevilere, hava işkolu başta olmak üzere işçi sınıfına ve kendinden olmayan herkese düşman bir politika yürüttüğünü belirtti.

Nergiz konuşmasını ABD emperyalizmine, halk düşmanı AKP hükümetinin politikalarına karşı mücadeleyi yükseltmek gerektiğini, TKP 1920'nin önünde duran en büyük görevin kapitalizmi, emperyalizmi alt edebilmenin anahtarının örgütlenmekten geçtiğini belirterek bitirdi.

Konuşmaların ardından Ayşegül Yılmazer Nâzım Hikmet'ten şiirler okudu.   Programa Yapıcılar Film Ekibi'nin "Mayıs-Haziran 2013 Büyük Halk Direnişi" adlı direniş belgeseli ile devam edildi.   Belgesel gösteriminin ardından Cem Erdeveciler, “Mücadeleye devam zaferin teminatıdır” şiarının sahibi Boz Mehmet (Mehmet Bozışık) anısına bir şiir okudu.

Kızılderili ninnilerinden Gürcü ezgilerine, Arap türkülerinden Fars halk ezgilerine, Kürt ezgilerinden Türkçe ağıtlara ezilen, direnen halkların türkülerini seslendiren sanatçı Ferda Ereren ve türküleriyle, şarkılarıyla, marşlarıyla Maske müzik grubu TKP 1920 üye ve dostlarına müzik ziyafeti sundu.   Kutlama Parti marşının söylemesiyle sona erdi.

 

paylaş