İngiltere'de eşcinsel evlilik resmî olarak kabul edildi

07 Eyl 2013

İngiltere'de eşcinsel evliliğin resmî olarak kabul edilmesini öngören yasa tasarısı onaylandı.

İngiliz Parlamentosu eşcinsel evliliğin resmileşmesiyle ilgili yasa tasarısının Kraliçe 2. Elizabeth tarafından onaylandığını açıkladı.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle, ülkede ilk eşcinsel evliliklerin gelecek yıldan itibaren yapılması bekleniyor. Yasayla, eşcinsel çiftler hem resmi, hem de dini törenlerle evlenebilecek, kadın-erkek evliliklerindeki aynı hak ve düzenlemelere sahip olacak. Ayrıca daha önce "medeni ortaklık" yoluyla hayatını birleştirmiş eşcinsel çiftler, bunu "evliliğe" çevirebilecek. İngiltere'de "medeni ortaklık" adı altında eşcinsel çiftler 2005 yılından bu yana hayatını birleştirebiliyordu. Ancak eşcinsel çiftler kiliselerde ve dini kurumlarda evlenemiyor ve "evli" olarak adlandırılmıyordu. Yani birlikte yaşayan eşicinsel çiftler normal evlilikteki haklardan yararlanabiliyor, ancak resmî nikah kıyamıyordu. Bu yasa ile  eşcinsel çiftlere de resmî nikah yolu açılmış oldu.

Parlamentonun çoğunluğu ve İngiltere Başbakanı yasayı destekledi Bazı milletvekillerinin yasaya karşı çıkmasına rağmen, parlamentonun çoğunluğu ve İngiltere Başbakanı David Cameron yasayı destekledi. Cameron daha önce yaptığı açıklamada da, "Eşcinsellerin de evlenme hakkı olduğunu düşünüyorum" demişti.  

Yasa Galler'de de geçerli olacak. Kararla birlikte İngiltere ve Galler, dünyada eşcinsel evlilikleri tamamen tanıyan 16. ve 17. ülke oldu.

Eşcinsel evliliğin resmileşmesiyle ilgili yasayı Fransa da Mayıs ayında kabul etmişti.

paylaş