Alevi örgütleri tepkili

06 Eyl 2013
Alevi dernekleri, Cem Vakfı ile Fethullah Gülen cemaatinin birlikte yapacakları “cami ve cemevi” projesine sert tepki gösterdiler.
 
Alevi Kültür Dernekleri, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Okmeydanı Cem Evi yöneticileri birlikte yaptıkları açıklamada, “Cemevleri bizim ibadethanemizdir ve ibadethane olarak sayılması için yanında ne camiye ihtiyacı vardır, ne başka bir mescide” dediler.
 
Ortak açıklamada, "Cami- Cemevi- Aşevi projesinin, dinler arası hoşgörü ile açıklanabilecek bir projenin ötesinde; yüzyıllardır Alevilere hayatın çeşitli alanlarında nefes almaksızın sürdürülen asimilasyonun gelişmiş, yeni bir versiyonu olduğuna inanıyoruz" dendi.
 
Aleviler vardır
Tarih boyunca, iktidarlar, Aleviliği asimile etmek için türlü oyunlar, hileler ortaya atmıştır. Alevi Toplumu bunların acısını çekmekle birlikte, bunlara karşı da durmasını bilmiştir.
 
İzzettin Doğan’ın üstlenmeye çalıştığı yeni misyon, Aleviliğe yeni yaralar açacak, tehlikeli bir misyondur. Bu misyon, Alevilerin -elleri en başta Aleviler olmak üzere tüm ezilenlerin kanına bulaşmış olan- muktedirlerin yanında saf tutmasını sağlar ve böylece, Aleviliğin bir daha geri dönmemek üzere tarihten kazınmasına yol açacaktır.
 
Herkes bilmelidir ki Cem evleri bizim ibadethanemizdir ve ibadethane olarak sayılması için yanında ne camiye ihtiyacı vardır, ne başka bir mescide!
 
Yapmak istedikleri aslında bir kardeşlik projesi değil. Topluma hizmet eden bir proje değil. Tam da Alevileri asimile eden, Alevileri Sünnileştiren, Alevileri camiye götürmenin yollarıdır bunlar. Oysa bu ülkede Alevilerin dışında, Süryaniler, Ermeniler ve diğer azınlıklar da var. Onların temel hak ve özgürlüklerini bu ülkede herkesin sağlama gibi bir düşüncesi olması lazım.
 
Bu projesiyle ortaya konan şey, açıkça bir ibadethane olarak cemevlerinin meşruiyetini ve bu meşruiyetten doğan haklı talepleri ortadan kaldırma ve Alevi itikatlarını inkar ve Sünnileşmiş bir Aleviliği,  Alevi topluluklara dayatma projesidir.
 
Eşit yurttaşlık talebimiz, hak ve özgürlük mücadelesinde verdiğimiz talepler yerine gelirse bu ülkede o zaman herkesin inanç özgürlüğünün olduğu bir alan olur, biz bu ülkede tam da o noktada barış içinde yaşamış oluruz.
 
Herkes bilmelidir ki: “Aleviler vardır; Alevilik Hakk’tır"
 
 
 
paylaş