Otizm, 1 yaşından itibaren teşhis edilebilecek

06 Eyl 2013

Otizmin, 1 yaşından itibaren teşhis edilebilmesini sağlayan kan testi geliştirildi.

ABD California Üniversitesinden Eric Courchesne, otizme yol açan birçok gen belirlediklerini ve bunların birbiriyle ilişkisinin otizmi nasıl tetiklediğini anladıklarını belirtti.

1 yaşından önce 4 gen belirleniyor! Courchesne, gebeliğin 4, 5 ve 6. haftasında, bazı genlerin beyin hücrelerinin fazla ya da az üretilmesine neden olduğunu, aralarındaki bağı etkilediğini vurguladı. Bilim adamı, 1 yaşından itibaren çocuklarda otizmin biyolojik göstergesini oluşturan 4 genin de belirlendiğini ifade ederek, geliştirilen kan testiyle bazı genlerde mutasyonların olup olmadığının anlaşılabileceğine ve otizmin böylece erken teşhis edilebileceğine dikkati çekti. Testin, gelecek yıldan itibaren uygulanabileceği açıklandı.

Bilindiği üzere 2.5-3 yaşından önce otizm tanısı konulmamaktadır. Geliştirilen bu kan testi ile otizm daha erken yaşta teşhis edilerek gerekli eğitimin alınması sağlanacaktır. Çünkü otizmli çocuklara erken dönemde tanı konulması ve uygun eğitime başlaması, hastalığın gidişatı ve ilerleyen dönemlerde karşılaşılabilecek problemlerin en aza indirgenmesi açısından çok önemli.

paylaş