Kadınların AİHM'de soyadı zaferi

06 Eyl 2013

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM, eşinin soyadını kullanmak istemeyen kadınlar için emsal kabul edilecek karar aldı.

Kocasının soyadını kullanmak istemeyen Avukat Gülizar Tuncer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından haklı bulundu. AİHM verdiği kararda Türkiye’nin evli kadınlara uyguladığı kocanın soyadını kullanma zorunluluğunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ayrımcılıkla ilgili 14. maddesine aykırı bularak Türkiye’yi mahkûm etti.

Türkiye AİHM'nin kararının gereğini yerine getirmek zorunda! AİHM ayrıca Tuncer’e 1500 euro tazminat ve 3030 euro mahkeme masrafının ödenmesine karar verdi. Avukat Gülizar Tuncer kararla birlikte Türkiye’nin iç hukukta değişikliğe gitmek zorunda olduğunu belirtti.

Daha önce de eşinin soyadını kullanmak istemeyen kadınlar mahkemeye başvurularda bulunmuş ve kadınlar bu davaları kazanmıştı. Fakat diğer kadınları da etkileyebilecek yasal bir  düzenlemeye  gidilmemişti. Kadınların yalnızca kendi soyadlarını kullanabilmeleri yönündeki talepleri Medeni Kanun’un 187. maddesine aykırı olduğuna karar verilmişti. Kadınların kendi soyadlarını kullanmalarına engel olan 187. madde ise şöyle: “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.”

Fakat Türkiye bu kez AİHM’in kararıyla mevzuat değişikliğine gitmek zorunda. Aksi takdirde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi yaptırımıyla karşı karşıya kalabilir.

paylaş