Sınav süreci yap boza döndü

05 Eyl 2013

Yeni sınav sistemi Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından açıklandı. AKP hükümeti, her eğitim yılı başında yaptığı uygulama değişikliği alışkanlığını bu yıl da aksatmadan devam ettirdi.

Yeni sistemde SBS kalkarken öğrencilerin müfredatta zaten girdikleri sınavlardan birer tanesi, merkezi olarak yapılacak. Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf ortalamasının yüzde 30'u ile 8. merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacak.

Bakan Avcı, sistemi tanıtırken, “Toplantının amacı 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ortaöğretime yerleştirme sisteminde yapılan güncellemeyi tanıtmak. Altını çizerek güncelleme diyorum. Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu, sınıfı ön plana çıkarıyoruz. Telafisi olmayan bir sınavın yerine yeni bir sınav getirmiyoruz. Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği gibi 36 ayrı sınav söz konusu değildir” dedi.

Eğitim-Sen sistemi eleştirdi Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, “Yeni sistem sorunları çözmek yerine derinleştiriyor, sınav odaklı eğitim anlayışı acilen değişmeli, öğrenciler sınavlardan aldıkları puanlara göre değil, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim almalıdır” dedi.

Yıldız açıklamasına şunları söyleyerek devam etti; “Yeni ortaöğrenim geçiş sisteminde, sınav sayısı azalmayacak, tam tersi merkezi sınav sayısı 12’ye çıkacaktır. Sınav sonuçları belirleyici olmayı sürdürecek.

“Türkçe, Fen ve Teknoloji, Matematik, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi sınav zorunluluğu olan derslerdir. MEB, tıpkı 4+4+4 dayatmasında olduğu gibi, ortaöğretime geçiş sisteminde zorunlu din dersini merkezi yazılılar arasına almıştır. Böylesine dayatmacı bir yaklaşımın öğrencilerin dini inancı, mezhebi ya da dünya görüşüne bakmaksızın hayata geçirilmesi kabul edilemez. Bu durumda, merkezi yazılılar sorunları çözmeyecek, daha da derinleştirecektir.

“Hangi biçim altında olursa olsun, sınavların içeriğinden biçimine, süresinden amacına kadar hemen hiçbir özelliğinin gerçek anlamda aday başarısını ölçmede yeterli olmadığını yaşanan örneklerden yola çıkılarak görmek mümkündür. Eğitimi sınav odaklı olmaktan çıkarmayan her model, başarısız olmaya mahkûmdur."

paylaş