03 Eyl 2013
Fındık-Sen, “Fındıkta Çocuk İşçiliğiyle Mücadele” çalışmaları çerçevesinde Ordu'da STK’lar ve kamu temsilcileri ile bir araya geldi.
Tarımda Çocuk işçiliğinin önlenmesi ve çözüm yollarının konuşulduğu toplantıda, konuyla ilgili 2009 yılında ve sonrasında raporlar hazırlayan, ulusal ve uluslararası toplantılarda bu raporlarını paylaşan Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Fındık Üreticileri Sendikası durumu şöyle özetledi:
Çiftçi-SEN mevsimlik Tarım İşçiliği’nin kendisini bir sorun alanı olarak görüyor. Tarımda çocuk işçiliği de bu sorun alanından türemiştir. Esasında “Mevsimlik Tarım İşçiliği” ve “Tarımda Çocuk İşçiliği” uygulanan ekonomik, sosyal ve tarımsal politikaların sonuçlarıdır. Daha önceki yıllarda tütüne konan kota, Adıyaman tütün çiftçilerini, güvenlik politikası ile boşaltılan köyler de Güneydoğulu çiftçileri topraktan koparmıştır.
Mevsimlik tarım işçileri de daha çok topraksızlardan ya da az topraklı köylü ve çiftçilerden oluşmaktadır. Dolayısıyla ortalama 10-12 da arazi varlığına sahip fındık çiftçisinin yakın gelecek de “Mevsimlik Tarım İşçisi” olup toprağından koparılması uzak bir ihtimal değildir.
Kalkınma Atölyesinin çalışma kitapçığının başlangıç sayfasında yer alan ”Kalkınmada kim ki bağımlılık yaratır, sorumlusu o‘dur!” Cümlesi her şeyi özetlemektedir. Bu güne kadar uygulanan tarım politikaları çok uluslu yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketlerinin tercihlerinin ifadesidir. Ne çelişkidir ki endüstriyel tarım politikalarının baş aktörleri şirketler şimdi de tarımda çocuk işçiliğine karşı birçok sosyal projelere finansman sağlayarak adeta “günah çıkarma “ yarışına girmişlerdir. Tabidir ki bu işten para kazanmanın hesabını da yapmışlardır. Daha şimdiden birçok şirket ürünlerini “çocuk emeği yoktur” logosu ile çıkartıp daha da pahalıya satmak için yol haritalarını belirlemişlerdir. Çiftçi-SEN olarak emeğin her türlü sömürüsüne karşı mücadele ediyoruz. Kadın emeğinin sömürüsüne de, insan emeğinin sömürüsüne de karşıyız. Fındık bahçelerinde çocuk çalışmasına da karşıyız. Çocuklar bahçelerde doğal yaşamın bir parçası olarak yer almalıdırlar.
Tarımda Çocuk İşçiliğine karşı mücadelede sosyal devletin rolü kaçınılmazdır. Sosyal devlet bu tip sorunların çözümünde şirketlerden medet ummaz. Şirketlerden medet uman sosyal devlet olamaz. Doğal olarak başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere AKP hükümetini sosyal devletin gereklerini yapmaya davet ediyoruz.
Atölye çalışmaları kitapçığının son sayfasındaki “Ya Yeni Bir Yol Bulacağız Ya Yeni Bir Yol Yapacağız” sözü mücadelemize rehber olsun.
Umudu Büyütelim! Mücadeleyi Büyütelim!
Kaynak: karasaban.net