Hasta tutsakları serbest bırakın

02 Eyl 2013
Türkiye İnsan Hakları Vakfı TİHV, hazırladığı raporda, ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin "toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturacağı" gerekçesiyle cezaevinde tutulduğunu belirtti. TİHV raporuna göre en az 405 tutuklu ve hükümlü ciddi hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulmaya devam ediyor.
 
TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı yaptığı açıklamada, “5 Mart 2013 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM, Gülay Çetin ile ilgili aldığı kararda ağır hastalığı olan tutukluların korunmasına yönelik mevcut düzenlemelerin yeterince açık ve etkili olmadığı yönünde hüküm vermişti. Adlî Tıp Kurumu’nun tutuklu ve hükümlüleri heyet raporlarına rağmen muayene etmemesi, dahası geç muayene etmesi eleştirilmiş ve Türkiye işkence yasağını ihlal ettiği için mahkûm edilmişti” dedi.
 
“Hiçbir hastanın sağlığı, kendilerini ‘asayiş sorunu’ olarak gören kurumların keyfi tutumlarına terk edilemez. İnsani, vicdani, hukuki açıdan kabul edilemez olan bu siyasi tutumda ısrar etmek, açıkça kişilerin ölümüne sebebiyet vermektir” diye açıklamasına devam eden Fincancı, “Tutukluların cezaevinde tutulmasına devam edilmesi fiili idam cezasıdır" dedi. AİHM’de alınan kararla yargıçların tüm insani önlemlerle yetkili kılınmasının öngörüldüğünü dile getirdi.
 
 
 
paylaş