Sincan'da neler oluyor?

01 Eyl 2013
Cezaevlerinde, her geçen gün artan hak ihlalleri, çocuk cezaevlerinde korkutucu durumda. Sincan Çocuk Cezaevi’nde, 24 saat kamera kontrolüne rağmen, çocuklara odalarından her çıkışta çıplak arama dayatılırken tuvalet çıkışları bile gardiyanların insafına kalmış durumda.
 
Hüsnü Elçik, yaşadıklarını mektup yazarak TUHAD-FED Ankara Temsilciliği’ne iletti. Karşılaştıkları uygulamaları anlatan Elçik, mahkemelere, hastanelere götürülüp getirilirken zorla çıplak arama yapıldığını belirterek “Çıplak arama yapıp taciz ediyorlar. Odadan ne zaman çıksak bu yapılıyor. Dövüyorlar. Kelepçe takılırken, cop kullanılıyor kırılacak gibi oluyor kollarımız. Mektuplarımızı ya yollamıyorlar, ya da yırtıyorlar. Telefon görüşü için çıktığımızda amcaoğlu ve dayıoğluyla konuşturmuyorlar. Telefona çıkarken tekmil istiyorlar” dedi.  
 
Elçik, şunları da dile getirdi: "Normalde 16 yaşındayım. Yaşımı büyütmeye çalışıyorlar. Mahkemenin gözünde yaşım 17. Hastaneye ve mahkemeye götürürken zorla çıplak arama yapılıyor. Askerler mahkemeye götürürken kötü muamele yapıyorlar. Kelepçenin yerine normal copun başına bağlanan ipin içine alarak kolumuzu kırarcasına döndürüyorlar. ‘Müdürlerle konuştuğunuzda sizleri döveriz’ diye tehdit ediyorlar. Yeni bir sistem var koğuşumuzda. 4 kamera var. 24 saat bir gardiyan duruyor. Tuvalete giderken gardiyandan izin alıyoruz. Gardiyan, kamera görüntüsünden çıktığımız gerekçesiyle çoğu zaman izin vermiyor."
 
Sincan Çocuk Cezaevi’nde Hüsnü Elçik ile Ozan Bektaş adlı çocuk tutuklular, maruz kaldıkları baskı, işkence ve ihlalleri protesto ederek, son bulması amacıyla 19 Nisan ile 1 Mayıs tarihleri arasında açlık grevi yapmıştı. İHD ve TUHAD-FED’in çabaları neticesinde cezaevi yetkilileriyle avukatların yaptığı görüşmenin ardından çocuk tutsakların talepleri kabul edilmiş ve açlık grevi sonlandırılmıştı.
 
Kaynak: fıratnews.com
 
 
 
paylaş