Gerze yeşil kalacak!

01 Eyl 2013
Gerze'nin mücadeleci insanları milyon dolarlık şirketi dize getirdi!
 
Gerze Karadeniz sahilinde ufak ve şirin bir ilçe. Ancak bu ufak ilçenin insanları verdikleri mücadeleyle kocaman bir holdingi dize getirmeyi başardılar. Coca Cola, Efes Pilsen gibi büyük markaları da bünyesinde barındıran Anadolu Grubu bir kaç yıl önce enerji sektörüne de el atarak bu güzel ilçeye bir termik santral kuracağını duyurmuştu. İşte o tarihte başladı Gerzelilerin mücadelesi.
 
Gerze'nin en yeşil alanlarından olan Yaykıl Köyü'ne kurulacağı duyurulan termik santral girişimi yıllar süren mücadele sonucunda en nihayet büyük oranda rafa kaldırıldı. Geçtiğimiz hafta içerisinde, Anadolu Grubu tarafından hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ‘ormanlık alanda termik olmaz’ görüşü nedeniyle iade edildi. Bakanlık, proje alanının ‘orman vasfı’ taşıdığını, ormanlık alanda termik santralın ana ünitelerinin yer alamayacağını belirtti.
 
Ormana termik olmaz
Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün en son 2 Ağustos 2013 tarihli yazısında, projenin orman alanında olduğu vurgulandı. Bu durumun düzeltilmeden ÇED sürecine başlanamayacağı vurgulanan belge ile birlikte Anadolu Grubu’nun hazırladığı ÇED raporu bir kez daha iade edilmiş oldu.
 
ÇED raporunun iadesinin projenin iptal edildiği anlamına gelmediğini belirten yetkililer ise termik santralın orman alanı içinde kalmayacak şekilde yeniden bir proje yapılması gerektiğini ancak bu durumunda biraz zor olduğunu söylüyor. 2 yıldan fazla zamandır termik santral karşıtı mücadele eden Gerze halkı ise son gelişme karşısında büyük sevinç yaşıyor. Yeşil Gerze Platformu dönem sözcüzü Ferhat Hançer, Anadolu Grubu’nun projeyi yapmak istediği Yaykıl Köyü’ndeki araziye en az 10 kilometre yakınına kadar orman vasfı olmayan bir yer olmadığını, bu nedenle o bölgeye termik santral yapmalarının mümkün olmayacağını söyledi.
 
 
 
paylaş