Sağlıkta özelleştirme ilaçları da vurdu

27 Ağu 2013
Türkiye’de sağlık ve ilaç harcamaları her geçen gün artıyor. Sağlık sisteminde kullanılan ilaçların önemli bir bölümünün daha ucuza elde edilebileceği Eczacılar Birliği tarafından defalarca gündeme getirilmişti.
 
Türkiye Eczacılar Birliği, şu an kullanımda olan 11 bin 600 ilacın 5 bin 800 tanesinin eş değerleri bulunduğunu açıkladı. Eş değer ilaç bulunması demek aynı etkiyi gösteren ilaç anlamına geliyor.
 
EB Genel Başkanı Erdoğan Çolak: "Dünyanın birçok ülkesinde sağlığa daha az para harcamak için eş değer ilaç kullanımı öne çıkıyor. Orijinal ilaca daha fazla para harcanırken, eş değer ilaca daha az para harcanıyor. Bütün ülkeler, sağlıkta ve ilaçta kamunun harcadığı parayı azaltmaya çalışıyorsa, bizim de onlara kaynak göstermemiz lazım. Bu kaynak, eş değer ilaçtır. Eş değer ilaç kullanılmasıyla birlikte harcamalarda ciddi bir tasarruf sağlanacaktır. Bu süreçte de eczacıya düşen rol artacaktır. Hastaya eş değer ilaç vererek kamu bütçesini korumazsak, sağlık harcamalarında kesintilerle karşı karşıya kalıyoruz” dedi.
 
Çolak, açıklamasında, ilaca bütçeden ayrılan payın Türkiye’de yüzde 6, AB’de yüzde 9, ABD’de yüzde 16, kişi başına harcamanın Türkiye’de 140, AB’de 300, ABD'de ise 760 dolar olduğunu belirtti.
 
 
 
paylaş