Biber gazı zehirdir

25 Ağu 2013
Gezi Parkı Direnişi sırasında polis tarafından kullanılan gazlara maruz kalanlar üzerinde araştırma yapan Türk Toraks Derneği, kapalı alanlarda ve yakın mesafede gaza maruz kalanların önemli sağlık sorunları yaşadığını tespit etti. 
 
Cumhuriyet gazetesinden Murat İnceoğlu’nun haberine göre Türk Toraks Derneği üyesi bir grup doktor, gazın uzun vadede yarattığı sağlık sorunları konusunda araştırma başlattı.
 
Araştırmayı yürüten doktorlardan Prof. Dr. Elif Dağlı "Çalışmaya başlarken 10 metre mesafeden gaza maruz kalanlar üzerindeki etkilerini gözlemleyeceğimizi düşünüyorduk. Ancak gördük ki açık alanda 1 metre mesafeden, hatta kapalı alanda gaza maruz kalan çok sayıda insan vardı" diyerek gazın kullanım şekline uygun olmayan yöntemlerle kullanıldığının ortaya çıktığını dile getirdi. Dağlı, "Bunlar akut dönemde yapılmış araştırmanın sonuçlarıdır. Kalıcı bir etki olup olmadığını anlamak için 3 ay sonra yani Eylül ayında bir kez daha araştırma yapmak gerekiyor” diye sözlerine devam etti.
 
Uzmanlar tarafında yapılan araştırmada, 14-15 Haziran tarihlerinde İstanbul’da oluşturulan merkezde 355 kişiye, 17-21 Haziran tarihleri arasında ise 86 kişiye solunum fonksiyon testleri uygulandı. Gaza maruz kalanların yüzde 78.5’inde öksürük, yüzde 69.2’sinde nefes darlığı, yüzde 45.8’inde balgam, yüzde 44.4’ünde göğüs ağrısı ve yüzde 2.9’unda hemoptizi gözlenmiş. Aralarında kanlı balgam çıkartanlar da görülmüş. Nefes darlığı şikâyeti yaşayanların yüzde 9.8’inde, öksürük şikâyeti yaşayanların yüzde 15’inde, göğüs ağrısı şikâyeti yaşayanların yüzde 9.1’inde rahatsızlık bir günden fazla sürmüş.
 
Açık havada atılan biber gazları, araştırmaya katılanlardan yüzde 40’ının 1 metreden az mesafede yanlarına düşmüş, yüzde 20’si ise kapalı alandayken gaza maruz kalmıştı.
 
 
 
paylaş