Kimyasal silahlar Libya’dan

25 Ağu 2013
Rus ve Batılı istihbarat örgütleri, Suriye'de kullanılan kimyasal silahlarda, 90'lı yıllarda Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'ye teslim edilen silahların izinin bulunduğunu ortaya çıkardı.
 
Breakingnews'in haberine göre Libya'daki kimyasal silahlar son aylarda kaçak yollarla Suriye'ye sızdırıldı.
 
Suriye'deki BM Kimyasal Silah Araştırma Heyeti'nin, Güvenlik Konseyi ülkelerinden uydu görüntülerini istemesi hâlinde bu bilgilerin kesinlik kazanacağı bildiriliyor.
 
Öte yandan Suriye'deki BM heyetinin araştırmalar yapması için kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen Doğu Guta’ya gitmesi için diplomatik girişimler devam ediyor.
 
Es-Sefir gazetesi, Rusya ve Amerika'nın, Suriye'deki kimyasal silah krizinin çözüme kavuşturulmasında ittifaka vardığını bildirdi.
 
Gazeteye göre Amerika ve Rusya bu görev için Dışişleri Bakanları Sergey Lavrov ve John Kerry’i görevlendirdi. Her iki ülkenin de muhalefet ve iktidara baskı yaparak BM heyetinin çalışmalarını kolaylaştırması, çalışma yapılacak bölgelerde ateşkes sağlayarak heyetin güvenliğinin sağlanması için çalışacağı bildirildi.
 
Kerry ve Lavrov arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde, aşırılık yanlılarının Ağustos sonunda Lahey'de ve Ekim ayında Cenevre'de düzenlenmesi beklenen siyasi girişimleri baltalamasına fırsat verilmemesi gerektiği vurgulandı.
 
Kaynak: Yakın Doğu Haber
 
 
 
paylaş