Sıra geldi Haliç’e

25 Ağu 2013

Haliç Tersanesi, "Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi" adı ile ihaleye çıkmış, 1 milyar 346 milyon dolara Sembol İnşaat-Ekopark-Fine Otel konsorsiyumu ihaleyi kazanmıştı.

Haliç ihalesi TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi tarafından “kamu ve toplum yararına aykırı olduğu” gerekçesiyle dava edilmişti. Mimarlar Odası, "Haliç Tersanesi’nin 'dünya mirası' olarak tescillenmesini, Haliç ve kıyıları bu özelliği dikkate alarak ve tarihi özellikleri itibarı ile bir dünya mirası olduğu özelliğini unutmadan bütüncül olarak ele alan bir planlama ile gelecek nesillere aktarılmalıdır.” diyor.

Haliç Dayanışması Haliçport’a karşı Aralarında eski tersane çalışanlarının da olduğu “Haliç Dayanışması” üyeleri Kasımpaşa Camialtı Tersanesi önünde basın açıklaması düzenlediler.

Basın açıklamasında, “Sahip olduğu özel yapılar, tarihi donanımı ve dünyada 550 yıldır faaliyete olan tek örnek olması nedeniyle Haliç Tersaneleri dünya mirası listesine aday bir alandır. Hâlen İstanbul şehir hatları vapurlarının üretim, bakım ve onarımları Haliç Tersanelerinde yapılmaktadır. Bu kurumun dağıtılması üzerinde yüzyıllar boyu geliştiği alana sahip olduğu tarihi arkeoloji, kültürel, peyzaj ve estetik değerlerinin yıkılarak, turistlik ve ticari faaliyetlerin yapılacağı bir arsa olarak nitelendirilmesi İstanbul'a kültür değerlerine, sanayi mirasına büyük bir haksızlıktır" denildi.

Haliç Dayanışması bileşenleri, bölgenin tarihi-kültürel-endüstriyel  önemi ve komşu semtlerle ilişkisi göz önüne alındığında yapılmak istenenin tam bir rant projesi olduğunu dile getirdiler.

Tersane-i Amire Haliç Tersanesi, tarihi adı ile Tersane-i Amire Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra da 1455 yılında faaliyete geçti. Haliç bölgesi korunaklı coğrafi özelliği ile Bizans donanmasının da inşa edildiği ve barındığı bir alandı.

Birkaç göz gemi inşa kızağı ile kurulan tersane 200 göze kadar çıkarak oldukça geniş bir alanı kaplamıştır. Böylelikle dünyanın sayılı denizcilik merkezlerinden biri olmuştur.

Sultan Abdülaziz döneminde 1870 yılında inşa edilen havuzla beraber büyük savaş gemileri inşa edilir duruma getirilmiştir.

Kasımpaşa Deresi ile Atatürk Köprüsü arasında bulunan 69 bin 810 metrekarelik bir alana yayılmış olan tersane, 475 metre uzunluğunda bir rıhtıma sahiptir.

Aslolan rant AKP hükümeti ve çevresinin tarih konusundaki sahte duyarlılığı Haliç Tersanesi’nin özelleştirilme sürecinde birkez daha açığa çıktı. Rant elde etmek için tarihi değil ülkeyi satmaktan geri durmayan hükümet çevreleri için en anlamlı sözü eski tersane çalışanı Hasan Güven, “Bunların dini imanı para olmuş. İhaleyi alanları rüyamda görüyorum.” diyerek dile getirmişti.

 

paylaş