Gerçekleri açıklamanın bedeli 35 yıl!

23 Ağu 2013
ADB ordusunda görev yaptığı süreçte, ABD tarihinin en büyük gizli belgelerini sızdırmakla suçlanan Bradley Manning'e 35 yıl hapis cezası verildi.
 
Manning, Irak ve Afganistan savaşlarına ait çok önemli belge ve görüntülerin ortaya çıkmasını sağladı. Özellikle, Irak'ta ABD helikopterleri tarafından saldırıya uğrayan Reuters muhabirlerinin videosu büyük tepkiye neden olmuştu. Ayrıca Guantanamo hapishanesinde uygulanan işkenceler hakkında da gerçekleri gün yüzüne çıkarmıştı.
 
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bu karar ABD'nin ulusal güvenliği konusunda vardığı aşırılığı özetleyen tehlikeli bir emsal niteliğinde. Bu basiretsiz karar kabul edilebilir değildir ve bozulmalıdır. Gerçek bilgileri halkla paylaşmak casusluk olarak değerlendirilemez” dedi.
 
Yaklaşık 3,5 yıl cezaevinde kalan Manning, kesinleşen cezasının 3'te 1'ini doldurduğunda, yani yedi yıl daha cezaevinde kaldıktan sonra şartlı salıverilecek.
 
35 yıl cezaya çaptırılan Manning sadece gerçekleri halkla paylaştı. Akla gelen ilk soru ise şu; Halka yalan söylemenin cezası nedir ve bu cezayı kim vermelidir?
 
 
paylaş