Suriye’de kimyasal oyun

22 Ağu 2013

Şam yakınlarında Gut bölgesinde kimyasal silah kullanıldığı iddiaları dünya basında yer aldı. İddialara göre yüzlerce insan kimyasal silahla yaşamlarını yitirmişlerdi. Bu konuda internet üzerinden de birçok video paylaşıldı.

SANA haber ajansına demeç veren Suriyeli yetkililer, “Suriye Arap Ordusu’nun halkına karşı asla kitle imha silahı kullanmayacağını” açıkladılar.   Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “BM kimyasal silah denetçilerinin Suriye’de daha önceki kimyasal silah kullanımı iddialarını araştırdığı sırada olmasını ise terörün desteklenmesi ve dikkatlerin dağıtılmasını amaçladığını” söylediler.

Suriye Enformasyon Bakanı Omran el-Zoubi, yaptığı açıklamada, “El Cezire, El-Arabiyye ve Sky News gibi bazı Arap ve yabancı medya organlarının Suriye'ye karşı yürüttükleri dezenformasyon ve asılsız iddialar ile kimi devlet yetkililerinin gerçekle ilişkisi olmayan açıklamalar yaptıklarını” dile getirdi. Bakan Zoubi, “Şam kırsalında çetelerin büyük yenilgiler aldığı bu dönemde yapılan bu tür açıklamaların, provakatif amaçlı olduğunu” sözlerine ekledi.

Avrupa basınında ise tam bir kafa karışıklığı sürüyor. Medya organları, “Neden birçok bölgeyi muhaliflerin elinden alan Esad hükümeti BM silah denetçileri ülkedeyken kimyasal saldırı düzenlesin?” sorusunun yanıtını ararken, videoların nerede ve hangi tarihlerde çekildiği bilgilerini içermemesinin ise tereddütleri artırdığını yazıyorlar.

BM uzmanları, Mart ayında en az 26 kişinin kimyasal silah saldırısında öldüğü iddia edilen kuzeydeki Han el Assal ve henüz açıklanmayan iki farklı kentte incelemelerde bulunmak üzere Pazar gününden bu yana Suriye’de incelemelerini sürdürüyor.

paylaş