Yedikule için proje çok

21 Ağu 2013
Yedikule tarihî bostanları için 3 ayrı projenin olduğu ortaya çıktı. Toplam 4 dönümlük araziye ne yapılacağı ise iyice kafaları karıştırdı.
 
Tarihî bostanlar Fatih Belediyesi’nin dağıttığı bilgilerde "park ve yeşil alan", İstanbul 2 No'lu Koruma Kurulu’ndan geçirilen avan projede "2-3 katlı konutların yapıldığı imar planı" olarak belirtiliyor. Ancak şu an şantiye hâline getirilen alanda yer alan proje tabelasında ise plan kısmı "boş" bırakılmış, herhangi bir bilgi bulunmuyor.
 
Fatih Belediyesi, alanda kamulaştırma sorunu olduğundan şimdilik boş bırakıldığını söylerken daha sonraki süreç içinse yorum yapmayarak sessiz kalıyor.
 
Boş bırakılan alanda, Sadrazam Bayram Paşa ve Panayia (Belgrad) Rum Ortodoks Kilisesi’nin 18. yüzyıldan beri ekilen bostanları var. Ancak şimdilik boş bırakılan bu alanların da avan projesinde imara açıldığı gözleniyor.
 
Yedikule Bostanları’nı Koruma Girişimi’nden Yüksek Mimar Ufuk Berberoğlu “Yedikule Konakları’nın bulunduğu alan, tarihî bostan alanıyken, bugün park ve sur manzaralı konutlar olarak karşımızda. Şimdi bu projeyle de parka ve surlara bakacak yeni yoğun yapılaşmanın ayak sesleri duyuluyor. Öte yandan Tarihî Yedikule Bostanları’nda ‘park yapılması bile’ hem Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere, hem de bu doğrultuda hazırlanan kent planlarına aykırı bulunuyor. Peyzaj Mimarları Odası’nın bir itirazı daha var: Park projesini hazırlayan 2 firmanın da tescil belgesi yok. Bu nedenle hazırladıkları planlar da iptal edilmeli” dedi.
 
Şimdi Yedikule konaklarının yükseldiği alan da bir zamanlar bostanlıktı. Daha sonra futbol sahası yapılan bostanlar, 2005 yılında 2. derece koruma alanıyken, 2008 yılında yapılan imar planıyla bedeli 750 bin lira olan konutlar inşa edildi.
 
 
 
 
 
paylaş