Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD 2012 yılı çalışma raporunda Türkiyeli işçiler, en fazla çalışma zamanıyla üye ülkeler arasında birinci oldu.
OECD raporuna göre haftalık çalışma saati Türkiye'de 48, Güney Kore'de 44.5, Meksika'da 43 saat. AB ülkeleri incelendiğinde ise ara ciddi olarak açılıyor. Haftalık çalışma süresi Almanya'da 35, Hollanda'da 30, Macaristan, Slovakya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde 40 saat.
Ekonomik krizin vurduğu AB ülkelerinde ise durum oldukça ilginç, Yunanistan 42, Portekiz 39, İspanya 38.5, İtalya 37.5 saat.
Türkiye'de işçilerin haftalık 40 saatin üzerinde çalıştıkları, haftalık çalışma süresi 50 saat olan sektörler bulunduğu da raporda vurgulanmış.
Raporda her ne kadar fazla çalışma ekonomik kalkınmanın göstergesi gibi yorumlanıyorsa da Türkiye ve AB'nin ikinci kademe ülkelerinin emek-gelir düzeyi incelendiğinde bu yorumun geçersizliği anlaşılıyor.
İnsani yaşam kriterlerin neredeyse tamamında gerilerde olan Türkiye'nin, bu birinciliğinin son on yılda zenginliklerine zenginlik katanları sevindirdiğini gayet iyi biliyoruz.