“Angaryaya hayır”

19 Ağu 2013

"Polis Memurları Dayanışma Grubu" adı altında sosyal paylaşım sitelerinde sayfa açan polis memurları, görevlerinin dışında yapmak zorunda kaldıkları işleri yapmayacaklarını söyleyerek "Angaryaya hayır" kampanyası başlattı.

İnternet üzerinden oluşturdukları grupla sorunlarını, mesleki tecrübelerini ve yaşadıklarını paylaşan polis memurlarının kampanya taraftarları çoğalıyor.

Polisler, "Ek görev" adı altında verilen, genelev nöbeti, garsonluk, şoförlük, müdürlerin eş ve çocuklarını gezdirme, pazar alışverişi, müdür çocuklarının okula götürülüp getirilmesi gibi işleri yapmak istemediklerini bildirdiler. Ek görevlerin yapılmaması çağrısında da bulunulan kampanyada, bu tür işlerin kanunda ve yönetmeliklerde bulunmadığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Amirlerin eşlerini gezmeye, işe ya da çarşı pazar alışverişine götürüp, çanta poşet taşıyanlar, okul servisi gibi çocukları okula götürüp getirenler, bu işleri yaparken fotoğraflayıp bize gönderin. Bu sayfada teşhir edelim" denildi.

Emniyet-Sen ne diyor? Emniyet-Sen Genel Başkan Baş Danışmanı ve Basın Sözcüsü emekli polis memuru Ali Fuat Sezer, angarya işleri yapmama çağrısını değerlendirirken; işlerin "meslek içi işler ve mülki amirin talimatıyla yürütülen işler" olarak iki ana başlıkta toplandığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Polis postacı değildir. Valilik ve adliye tebligatları Mülki Amir ve İl Emniyet Müdürü'nün talimatları ile yapılan angaryalardır. Bunların içinde adres beyanından, etkinlik davetiyelerinin dağıtılmasına kadar birçok iş var. İkincisi ise meslek içi işlerdir, o da amir ve üstlerin özel işleri. Banka, fatura ödemeleri, eş ve çocukların bir yerden bir yere götürülüp getirilmesi. Çarşı pazar alışverişleri bütün bunları polis yapar. Memur istemese de yapmak zorunda kalıyor."

Sezer, "Emniyet teşkilatının en yüksek mülki amiri Vali'dir. Valiliğin düzenlediği etkinliklerin davetiyeleri polise dağıttırılır. Milli ve dini bayramların tebligatlarını polis yapar. Maçlarda, konserlerde polis görev alır. Bütün bunları da mesai saatlerinden arta kalan zamanlarda yerine getirir" dedi. Konserlerin toplumsal bir olay olmadığını belirten Sezer, "Belediye versin parasını özel güvenlik elemanı çalıştırsın. Adli bir olay olursa polis de o zaman gereğini yerine getirir. Maçlarda, sıkıntısını yine meslektaşlarımız çeker. Bunlar angarya işlerdir, polisin sırtından kaldırılması gerekir" diye konuştu.

Sendika yasak Kasım 2012 tarihinde kurulan Emniyet-Sen'e, kısa sürede 12 bin polis üye oldu. Sendika üyeleri şu an yoğun soruşturma kıskacında.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Emniyet-Sen'in kurucu üyesi 250 polis hakkında sendika kurmanın yasak olduğu gerekçesiyle soruşturma açtı. Soruşturma gerekçesi komik; "Amir ve üstlere karşı isyana teşvik. Ülke genelinde yayılan huzursuzluğu artırmak."

Hangi işler angarya "Angaryaya hayır" kampanyası başlatan polislerin angarya listesinden örnekler:

Haftada 40 saat üzerinde yapılan görevler.

Toplum Destekli Polislik olarak yapılan her türlü işler, kapalı ve açık stat içindeki güvenlik.

Emniyet birimlerine yapılan koruma ve şoförlük görevleri.

Polisevi, Moral Eğitim Merkezi, Polis Kantini ve Çevik Kuvvet gibi yerlerde çaycı, aşçı, resepsiyon, şarkıcı, garsonluk.

Hastane içi güvenlik görevi.

Lojman koruma görevi.

Başta adliye olmak üzere kamu kurumu binaları güvenliği, havaalanı üst arama görevi, adres tespiti görevi, tutuklananların cezaevine nakli görevi.

Cezaevi girişi üst arama görevi.

Tahsilat işleri, tebligat işleri.

Akıl hastası nakli.

Yeşil Kart gibi işlerde yapılan aile sosyal ekonomik tespiti işlemleri.

Seyyar satıcı, dilenci, ana yolda çiçek, mendil satan, otomobil camı silenleri yakalamak.

Belediye zabıtaları ile birlikte çalışma ruhsat denetimi yapmak.

Maliye görevlileri ile birlikte denetleme görevi yapmak.

İcra memurları ile birlikte haciz işlemleri yapmak.

Sağlık Bakanlığı'nın kuduz aşısı takibi.

Hastane borcu tebligatı.

paylaş