Alevilere ayrımcılık ayıbı

17 Ağu 2013

Bayram tatili için İngiltere’den Malatya’ya gelen Kamil Ateşoğulları ve ailesine bir restoranda Alevi oldukları için servis açılmadı.

Mekân sahibi, Ateşoğulları’nın “Zülfikar” döğmesi olan akrabalarını görünce servis açabilmek için 200 lira istedi. Paranın neden istendiğini sorduklarında ise “Sizin teşkilatı tanırım, size yer vermem” diye yanıtladı.

Ateşoğulları, “Bizim teşkilatımız neymiş" diye sorduğunda ise, “Siz Alevisiniz, size servis yapamam, yer de açamam” dedi.

Yaşanan gerginlik üzerine jandarma olaya müdahil oldu. Jandarmanın “Mekân sahibi isterse servis açmaz” sözü ise Türkiye’nin demokrasi kültürüne yeni bir açılım yaptı.

Boğaza yapılan 3. köprüye Yavuz Selim adını veren, 11 yıllık hükümet sürecinde Aleviler ile ilgili her yasa teklifini reddederken “Alevi açılımı” yapan, Sivas davası zamanaşımına uğradığında “Hayırlı olsun” diyen, cemevlerine “cümbüşevi” diyen, Suriye Devlet Başkanı Esad’a sürekli Alevi vurgusu yapan bir başbakan ve hükümetin kolluk kuvvetlerinin de sahibinin sesi olduğunu görmüş olduk.

paylaş