Tunus halkı: Hükümet istifa

16 Ağu 2013

Tunus'ta 2011 yılında Zeynel Abidin Bin Ali diktatörlüğünü deviren halk, ülkede yönetimin yeniden otoriterleşmesine karşı alanları hiç boş bırakmadı. İktidarı tekeline alan ve muhalefete yönelik baskı ve yıldırma politikaları izleyen Tunus'un AKP'si, Ennahda partisi lideri Raşit Gannuşi muhalefetin çağrılarına kulaklarını tıkamış durumda.

Tunus'ta halk devrimini yapan en etkili güçlerden biri olan Tunus Sendikalar Konfederasyonu  UGTT ise Ennahda'nın iktidarı tekelinde bulundurma ve giderek Mısır'daki Müslüman Kardeşler örgütü gibi otoriterleşme girişimlerine karşı geleceklerini ve sokağa çıkmaya devam edeceklerini duyurmuştu.

UGTT'nin başını çektiği muhalefet, hükümetin istifa etmesini talep ederken Şubat ayında katledilen muhalefetin önemli liderlerinden Şükrü Belaid ve Halk Hareketi Partisi Başkanı Muhammed Brahmi'nin 25 Temmuz'da öldürülmesi tansiyonu tırmandırmıştı.

Gannuşi konuya dair dün (15 Ağustos) yaptığı açıklamada hükümetin istifa etmesinin söz konusu olmadığını, ancak muhalefetle müzakereler yürütüldüğünü, uygun bir seçenek üzerinde anlaşılabileceğini belirtti.

Demokratik yollarla işbaşına gelmiş bir hükümetin Mısır'daki gibi devrilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Gannuşi ve hükümeti, görünüşe göre Mısır'daki gelişmelerden çok korkmuş, ama ders almamış görünüyor. Halkın adaletinden bihaber olan Gannuşi, tıpkı Tayyip Erdoğan'ın AKP'si, Muhammed Mursi'nin İhvan'ı gibi "sokağı bırak, sandığa gel" diyor.

Ancak gözü iyice korkmuş olan Gannuşi, bunun halk tarafından kabul edilmeyeceğini bilerek “Ulusal birlik hükümeti oluşturalım, 2013 yılı sonunda da seçimleri yapalım" demekten geri kalmıyor.

paylaş