Birleşik Metal Dinex Egzoz’da örgütlendi

16 Ağu 2013

Çerkezköy’de bulunan Danimarka sermayeli Dinex Egzoz’da örgütlenen Birleşik Metal İş Sendikası BMiS yine bildik saldırılarla mücadele ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bugün itibarıyla kendilerine toplu sözleşme yetkisi için çoğunluk tespiti verdiğini açıklayan BMİS Genel Yönetim Kurulu, yayınladıkları açıklamayla kamuoyu tarafından yakından bilinen saldırılarla mücadele ettiklerini duyurdu.

“Çerkez köyü babalarının çiftliği, işçiyi köle sanıyorlar” Danimarkalı şirket yöneticileri sendikayı muhatap almaları gerektiği hâlde öncelikle beş öncü işçiyi yasadışı bir şekilde işten attı. Ardından Türk Metal’i iş yerine çağırdı. Türk Metal ve patron, işçilerin BMİS’ten istifa etmesi için baskı yapıyor, tehditler savuruyor. Çerkezköy’de Anayasa ve yasalar ayaklar altına alınıyor.

BMİS yayınladığı açıkamada mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladı. Açıklama “DİNEX’te yaşadığımız, sarı sendika eliyle sendikasızlaştırma ne ilktir, ne son olacağa benzemektedir. Buralara başka sendika giremez diyerek, Çerkezköy’ü babalarının çiftliği, Trakya işçisini de tapulu köleleri sananlar yanılacaktır. DİSK Birleşik Metal-İş, bölgede örgütlenmesini engelleme çabalarını metal işçileri boşa çıkaracaktır“ ifadeleriyle sonlandırıldı.

  BMİS Genel Yönetim Kurulu’nun yayınladığı bildiriyi aşağıda sunuyoruz.

Basına ve Kamuoyuna Çerkezköy’ü babalarının çiftliği, Trakya işçisini tapulu kölesi sananlar yanılacaktır…

Çerkezköy’de kurulu, Danimarka sermayeli Dinex Egzoz fabrikasında sendikamız örgütlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bugün, işyerinde toplu iş sözleşmesi yetkisi için çoğunluk tespitini sendikamıza verdi.

Sendikamıza üye olan 5 öncü işçi işten çıkarıldı.

Sendikamızın üyeliği tamamlamasına rağmen, işverenin çağrısı üzerine işyerine bindirilmiş kıtalarla gelen sarı sendika Türk Metal, DİNEX işçilerini tehdit ederek sendikamızdan istifa etmeye zorluyor.

Çerkezköy’de kurulu ve yaklaşık 250 işçinin çalıştığı DİNEX Egzoz ve Emisyon Teknolojileri San. ve Tic. AŞ. işyerinde çalışan işçiler sendikamıza üye oldular.

Toplu iş sözleşmesi yetkisi için yasanın aradığı yeterli çoğunluğu sağlayan sendikamız 14.08.2013 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na resmi başvuruyu yaptı. Bakanlık, 16.08.2013 tarihinde (bugün) sendikamızın işyerindeki üye çoğunluğunu tespit etti ve yetki tespitini gerçekleştirdi.

Diğer taraftan şirket yönetimi, sermaye taşeronu Türk Metal Sendikası’nı devreye sokarak, özgür iradeleri ile sendikamıza üye olan işçilerin sendikamızdan istifa etmeleri yönünde baskı kurmaya başladı.

DİNEX işçilerinin Çerkezköy’de Noter huzurunda üyelikleri gerçekleştirilirken, bunu haber alan şirketin Genel Müdür Yardımcısı Özgür Dursun, notere gelerek üyelikleri önlemeye çalıştı. Beraberinde getirdiği Türk Metal Çerkezköy Şube yetkilileri de işçileri burada tehdit ettiler.

Kimi ustabaşları, Genel Müdür Yardımcısı’ndan aldıkları talimat ile kendilerine bağlı çalışan işçileri sendikamızdan istifa etmeleri için baskı altına alıyor.

Dün 5 öncü üyemizin iş akitleri tazminatsız feshedildi. Birçok üyemiz sendikamızdan istifa edip sarı sendikaya üye olmadıkları takdirde bu şekilde işten çıkarılmakla tehdit edildi. Bu tehditler halen devam ediyor.

Türk Metal çeteleri iki gündür, dışarıdan topladıkları adamlarla vardiya giriş ve çıkış saatlerinde fabrikanın önüne geliyor. Burada evlerine gitmek için servislerine binmeye çalışan üyelerimizi tehdit ediyor.

Kısacası Çerkezköy’de Anayasa, yasalar, işçi hakları yok sayılıyor. Tehdidin biri bin para.

Buradan ilan ediyoruz: Dinex’te bir işçinin kılına zarar gelirse bunun sorumluluğu Türk Metal çetesinde ve onu işçinin üzerine süren DİNEX yöneticilerindedir. Bu yasa dışılığa şu ana kadar göz yuman kamu yetkilileri ise konuyla ilgili derhal gerekli tedbirleri almalıdır.

DİNEX’te yaşadığımız, sarı sendika eliyle sendikasızlaştırma ne ilktir, ne son olacağa benzemektedir. Buralara başka sendika giremez diyerek, Çerkezköy’ü babalarının çiftliği, Trakya işçisini de tapulu köleleri sananlar yanılacaktır.

DİSK Birleşik Metal-İş, bölgede örgütlenmesini engelleme çabalarını metal işçileri boşa çıkaracaktır.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu  

paylaş