Bu tomanın suyu nereden?

15 Ağu 2013

Erdoğan'ın, “Destan yazdığını” söylediği polise halka daha fazla şiddet uygulamaları için toma ve gaz ihalesi açıldı. Emniyete 43 toma, 12 akrep ve 400 bin biber gazı alınacak.

Alınacak toma, akrep, kalkan ve coplar için Maliye Bakanlığı bütçesinden 32 milyon, örtülü ödenekten ise 12 milyon lira ayrıldı. Emniyet Müdürlüğü ise 2013 yılı için kendi bütçesinden 60 toma alımı yapmıştı.   Biber gazı alımları da Brezilya ve Güney Afrika’dan yapılacak.

Yeni yapılan toma alımları AKP eski milletvekili İsmail Katmerci’ye ihale edilmişti. İhalenin açığa çıkması üzerine kamuoyunda tepkiler olmuş, hükümet de ihaleye gizlilik şartı getirmişti.

Hukukçular, bu alımların örtülü ödenek yasasına aykırı olduğunu dile getiriyorlar. Alımların Kamu İhale Kanunu çerçevesinde olması gerektiği söylenirken, hükümet ise “Savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili ve gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine karar verilen alımlar” olduğunu söyleyerek ihalelerin örtülü ödenek yasasına uygun hâle gelmesini sağladı.

AKP hükümetinin yeni araç alımları ile halka karşı savunma ve güvenlik yaptığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

paylaş