Suriye Kürtleri kendini savunur

14 Ağu 2013

PYD Lideri Salih Muslim, Suriyeli Kürtlerin kendini savunabilecek durumda olduğunu; ancak ihtiyaç olması durumunda Irak Kürdistanı'ndan peşmerge desteğine karşı çıkmayacaklarını söyledi.

Washington Post gazetesine demeç veren PYD Eş Başkanı Salih Muslim, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Suriye’deki Kürtleri korumak için bölgeye güç gönderebileceklerine ilişkin açıklamasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Şartlar icap ederse peşmerge güçlerinin bölgeye girmesine karşı çıkmayız” dedi.

Salih Muslim İran ziyareti sırasında Fars haber ajansına verdiği demecinde de Suriyeli Kürtlerin kendilerini koruyabilecek kadar savaşçıya sahip olduğunu belirterek Suriye’ye peşmerge gönderilmesine karşı olduklarını söylemişti.

Salih Muslim Washington Post’a verdiği demecinde “Eğer gerçekleri araştırma komisyonu, (Suriyeli Kürtlerin savunulması için silahlı gücü) gerekli görürse Barzani, halkı savunmak için Suriye’nin Kürt bölgelerine peşmerge göndermek istiyor. Biz şu ana kadar ne peşmerge gönderilmesini talep ettik, ne de bu yönde bir anlaşma yaptık. Şu an Suriyeli Kürtlerin kendini koruyabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Silahlı güç talep etmemekle birlikte silah ve mühimmat desteğine açık olduklarını belirten Salih Muslim, başkanlığını yaptığı partinin askerî kanadı olarak nitelenen YPG ile aşırı gruplar arasında herhangi bir ateşkes anlaşmasının da söz konusu olmadığını söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, geçen hafta Kürt Ulusal Kongresi hazırlık komitesine gönderdiği mesajda komiteden el-Kaide bağlantılı grupların Suriye’deki Kürtleri katliama tabi tuttuklarına ilişkin haberlerin doğruluğunu araştırmasını istemiş ve iddiaların doğrulanması durumunda Suriyeli Kürtleri savunmak için her türlü imkânı kullanmaya hazır olduğunu belirtmişti.

Kaynak: Yakın Doğu Haber

paylaş