Yeşile yaşam hakkı yok

14 Ağu 2013

Milli Savunma Bakanlığı kent merkezlerinde kalan askerî alanları kent merkezleri dışına taşıyacak. Boşalacak alanlarda betonlaşma hazırlıkları şimdiden başladı.

AKP'li yetkililer konu hakkındaki sorulara geçiştirici cevaplar veriyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, “Askerî alanların topyekûn imara açılacağını söylemek de, hiç imara açılmayacak demek de yanlış olur” dedi.

Uzmanlar kent merkezlerinde kapladığı alan açısından kalan son yeşil bölgelerin de imara açılması ile birlikte gelecek nesillerin yeşili sadece bir renk olarak anımsayacakları kaygısı taşıyorlar.

Asıl korku bu alanların orman vasfını yitirmiş olması. Bu da imara açılmayı kolaylaştırıyor. Bu bölgelerde öncelikli olarak sosyal tesis adı altında yapılaşmaya gidiliyor. Daha sonra tabu çıkartılarak imara açılmış oluyor.

Uzmanlar en yakın örnek olarak Sarıyer Zekeriyaköy’ü gösteriyorlar. 2010 yılında hava füze üssü olarak kullanılan 500 dönümlük yeşil alan boşaldıktan sonra, bölgede iki kattan fazla ev yokken, 5 katlı bloklar kurularak yapılaşma yoğunlaşmış durumda. Yassıada ve Sivirada’nın geçen günlerde imara açılmış olması bu konudaki kaygıların ne kadar haklı olduğunun da bir göstergesi.

İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman ise, “Askerî alanları kamulaşmaya açmak demek kentteki bütün damarları tıkamak demektir. Bu alanların yeşil alan olarak kullanılması ve kamu mülkiyetinde kalması sağlanmalı” çağrısında bulundu.

paylaş