13 Ağu 2013
ABD Kaliforniya'da 8 Temmuz günü, eyalet cezaevi sistemi uygulamalarına, tek kişilik hücre sistemine karşı 30.000 tutsak kitlesel açlık grevi ile birlikte cezaevindeki zorunlu çalışmaya karşı da greve başladı.
Kaliforniya’da bulunan 33 cezaevinin 24’üne grevler yayılmış durumda. ABD’de 2 milyonun üstünde tutsak bulunuyor. Aynı zamanda ABD dünyanın en büyük özelleştirilmiş cezaevi sistemine sahip.
Cezaevleri kötü yönetiliyor
ABD’de binlerce tutsak penceresi olmayan hücrelerde, hiç kimse ile görüştürülmeden tecrit altında tutuluyor. Cezaevi yöneticileri saati 0,30 dolara zorunlu çalışma uyguluyor ve yeterli beslenme sağlamıyorlar. Grevin başlamasında bu uygulamaların önemli etkisi oldu.
Yönetim cezalandırma arayışında
Kaliforniya hapishane yetkilileri açlık grevine katılan tutsakları cezalandırmaya devam ediyor. Kaliforniya Düzenleme ve Rehabilitasyon Kurumu CDCR, açlık grevine katılan tutukluların tecrit altında kalma sürelerini uzatmaya, açlık grevi liderlerine de arttırılmış tecrit uygulamalarına başladı.
Grevin talepleri
Cezaevlerindeki Açlık Greviyle Dayanışma Komisyonu açlık grevinin beş temel talebini şöyle sıralıyor:
- Bireysel eylemlerden dolayı tüm mahkûm ve tutuklular cezalandırılmasın. Grup cezalandırılmasına son verilsin.
- Diğer tutuklular ve mahkûmlar hakkında yönetime bilgi sağlayanları ödüllendiren “bilgilendirme politikası” kaldırılsın ve çete statüsü ölçütü değiştirilsin.
- Uzun süreli hücre cezasına son verilsin.
- Belirsiz süreyle tecrit hücresinde tutulan mahkûm ve tutuklular için yapıcı programlar ve ayrıcalıklar sağlansın.
- Yeterli ve besleyici gıdalara ulaşım sağlansın.
- ABD Güvenlik ve Suistimal Komisyonu'nun, 2006'daki ABD Cezaevlerindeki uzun süreli tecrit cezasına son vermeye yönelik öneriler uygulansın.
“1984 İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Anlaşması”, işkenceyi, "kasıtlı olarak bir bireye yönelen, fiziksel ya da manevi olarak şiddetli acıya ya da zarara yol açan her türlü davranış" olarak tanımlıyor. BM’nin işkence üzerine özel raportörü Juan E. Méndez, 2011’de gerçekleşen Kaliforniya’daki açlık grevinin bitmesinden BM Genel Kurulu’ndan konuşmuş, 15 günü aşan hücre cezasını işkence olarak tanımlayarak, buna kesinlikle son verilmesi çağrısı yapmıştı.
Destek geniş
Genellikle siyahi ve Latinlerden oluşan grevcilere Hristiyan ve Müslüman dini gruplarının dışında solcu ve anarşist gruplar da destek veriyor.
Türkiyeli yetkililerin ABD’de süren açlık grevleri için yakında “Bakın koskoca Amerika’da bile tecrit var, bizde olmuş çok mu” dediklerini duyarsak şaşırmayalım…