Askerlikte 29 yaş sendromu aşılıyor

13 Ağu 2013
YÖK nihayet, 29 yaşını tamamlayan ancak askerlik yapmamış üniversitelilere kayıt imkânı tanıdı.
 
Özellikle eğitimine devam etmek isteyen genç erkeklerin kabusu olan zorunlu askerlik uygulamasıyla ilgili YÖK'ten önemli bir karar geldi. Bilindiği gibi askerlik celbi gelen gençler süresinde birliklerine teslim olmadıklarında önce yoklama kaçağı ardından da bakaya olarak adlandırılıyorlar. Bakaya kalanların ise üniversite giriş hakkı kazansalar bile askerlik sorunu nedeniyle kayıtları yapılmıyordu. Bu da yıllarca üniversiteye girmek için ter döken on binlerce gencin eğitim hakkını kısıtlayan önemli bir sorundu.
 
YÖK'ün son aldığı kararla 29 yaşını tamamladığı için ders kayıtları yenilenmeyen öğrenciler askerliklerini yapmasa bile ders kayıtlarını yenileyebilecekler. Ancak kararda bazı noktalar tereddüt doğurdu. Çünkü YÖK’ün üniversitelere yolladığı yazıya göre 29 yaşını tamamlayan öğrencilerin kaydı yapılsa bile askerlik tecil işlemi yapılamayacak. Bu durumda 29 yaşını tamamlayan binlerce öğrenci bakaya olarak üniversite eğitimine devam edecek. Öte yandan 29 yaşını geçmiş ancak ilk defa ders kaydı yapacakların durumu da net değil.
 
YÖK'ün aldığı kararı yetersiz bulan üniversiteliler tepkili. Öğrenciler üniversite eğitimi bitene kadar askerliğin tecil edilmesini talep ediyorlar.
 
 
paylaş