Özel hastaneler kara liste mi tutuyor?

12 Ağu 2013

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK, özel hastanelere verdikleri hizmet için fark bedeli ödüyor. SGK'nın belirlediği fark ücretini az bulan özel hastaneler, hastalardan daha fazla ücret talep ediyorlar. Fark ücretini fazla ödemeyi kabul etmeyerek SGK nezdinde dava açarak parasını geri alan hastaların ise sonraki hizmetlerden yararlandırılmadığı ortaya çıktı.

Emekli memur Serpil Çanakçı böbrek nakli sonrası kontrollerinin yapılması için Kadıköy'de bir özel hastaneye gitmeye başladı. Kendinden istenen fark ücretinin fazla olduğunu tespit edince, şikayette bulunarak hakkını aradı. Fazla fark ücreti kendisine geri ödendi. Ancak tedavisinin devamı için randevu almak isrediğinde ise karşısına engeller çıktı. Hatta, “Randevu alamıyorsanız, başka hastaneye gidebilirsiniz” bile dendi.   

SGK, özel hastanelere vatandaştan en fazla devletin ödediği paranın yüzde 90’ına kadar ilave fark ücreti alabilmesini şart koşuyor. Ancak özel hastaneler bu ödemeyi az bularak yüksek rakamlar tahsil ediyorlar. Devlet özel hastanelere yılda 6 milyar lira fark ücreti öderken, buna ek olarak yurttaşlardan 15 milyar lira fark ücreti alınıyor.

Sağlıkta piyasalaşma ve sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi sağlık sisteminin çöküşünü hazırlıyor. “Paran kadar sağlık” anlayışı sağlık sistemimize egemen olmuş durumda. Sağlık alanında görev yapanlar süreç böyle ilerlerse ciddi hastalık salgınlarıyla karşılaşılacağını dile getiriyorlar.

paylaş