Ege Üniversitesi'nde laiklik kararı kaldırıldı

12 Ağu 2013

Üniversitenin eski rektörü Prof. Ülkü Bayındır zamanında alınan 7 Şubat 2008 tarihli ve 4 numaralı karar artık internet sitesinde yok.

2009’dan önceki kararların kaldırıldığı “Senato Kararları” bölümünde kaldırılanlardan bir tanesi laiklik bildirgesi niteliğindeydi.

Önceki Rektör Prof. Ülkü Bayındır zamanında alınan 7 Şubat 2008 tarihli ve 4 numaralı kararda “Ne kadar kutsal olursa olsun, inançların tesiri altındaki kafalar, ne özgür, ne de özerktirler" ifadesi yer alıyor. Yazının devamında türbanın özgürlük göstergesi olarak görülmediği, laiklik ilkesine zarar verici uygulamalara girişmenin ve türbanı yasallaştırmanın, tüm İslam dünyasında kadınların özgürleşmesi için çaba harcayan milyonlarca genç Müslüman kadının modellerini ellerinden almak olacağı belirtiliyor ve "Ege Üniversitesi Senatosu laikliği, dini inançların ve özgürlüğün teminatı olarak görmektedir. Bu görüşlerinin ışığında, yasama organının değerli üyelerini konu üzerinde bir kez daha düşünmeye ve çağdaş bir ülke olma idealini zedeleyecek Anayasa teklifini geri çekmeye davet etmektedir” deniyor.

İnternet sitesinden 2009 öncesi "Senato Kararları"na ulaşmak isteyenler ise ulaşamıyor ve "Ana sayfamıza dönmek için tıklayınız” uyarısıyla karşılaşıyor.

Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ın eski senato kararlarını resmî siteden kaldırtması, öğretim üyelerinin de tepkisine yol açtı.

paylaş