Karanlık örgüt karanlıkta iş yapıyor

10 Ağu 2013

İnsan Hakları Derneği İHD, 16 Temmuz 2013 tarihinden bu yana Urfa Ceylanpınar’da yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı.

İHD Genel Başkan Yardımcısı Av. Serdar Çelebi, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İHD Urfa Şube Başkanı Cemal Babaoğlu ve İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Av. Muhterem Süren’den oluşan heyet bölgede yaşamını yitirenlerin aileleri, siyasi parti temsilcileri, belediye yetkilileri ve yurttaşlarla görüşmeler gerçekleştirdi.

Raporun amacının, Suriye’nin Rojava bölgesinde Kürtler ile El Kaide’ye bağlı gruplar arasında yaşanan sert çatışmalar sonucu Ceylanpınar ilçesinde meydana gelen mağduriyeti araştırmak, çatışmaların yarattığı tahribatı yerinde gözlemlemek, yaşanan mağduriyeti bizzat yaşayanlarla konuşmak, ilgili resmî kurumlar, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve ilçe halkıyla görüşmeler gerçekleştirmek, Rojava’da yaşananları araştırmak ve bu araştırma-inceleme sonucu hazırlanacak raporu kamuoyu ve ilgili resmî kurumlar ile uluslararası kuruluşlarla paylaşmak olduğu belirtiliyor.

Yapılan görüşmelerde şu sonuçlar belirlenmiş; El Kaide ve El Nursa olarak adlandırılan grupların yerleşik halkla bir ilişkilerinin olmadığı ve çeşitli ülkelerden geldikleri,

Sivillere dönük katliamlar gerçekleştirdikleri,

Arapların yoğun olduğu camilerde Kürtlere karşı halkı kışkırtmaya çalıştıkları,

Çatışmaların yoğunlaşması sonucu beslenme ve sağlık alanında ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladığı, salgın riskinin olduğu,

El Nursa yaralılarının Ceylanpınar hastanesine rahatlıkla tedaviye getirildiği,

Yaşamını kaybeden veya yaralananlara hükümetten herhangi bir yardımın yapılmadığı.

paylaş