Sosyal Güvenlik Kurulu SGK, tarafından hazırlanan "Sağlıklı Yaşam Bilgileri" kitabına göre Türkiye’de günde 100 kişi, yani yılda 35 bin kişi tıbbi hatalar nedeniyle yaşamını kaybediyor.
SGK’nın gereksiz ilaç kullanımı ve hastanelerde yığılmayı önlemek amacıyla hazırlanan ve 1,5 milyon sigortalıya gönderilen kitapta beslenme, spor, uyku gibi bilgiler yer alıyor. Tıbbi hatalar nedeniyle ölümlerin dünya sıralamasında 5. sırada yer aldığı kitapta yer verilen bilgilerden.
Tomografi çektirme ile ilgili bilgi ise korkutucu gözüküyor. SGK kitabında yer alan bilgiye göre, sadece bir tomografi çektirme sonucu alınan radyasyon Japonya'da atılan atom bombasına 2.5 kilometre uzaklıkta yaşayanların aldığı doza eşit. Kitapta gereksiz tomografi çektirilmeme gerektiği vurgulanmış. Çekilen her tomografinin vücutta biriktiği ve zararlarının yıllar sonra ortaya çıktığı belirtiliyor.
Ancak, Türkiye’de yurttaşların, “Gidip bir tomografi çektireyim de durumumu göreyim” dediğini hiç duymadık. Bir araştırmaya göre İstanbul’daki tomografi cihazlarının, İngiltere’nin tümünde olan tomografi cihaz sayısına eşit olduğu idi. Dünyada birçok ülkede yasaklanan tomografinin neden ülkemizde yaygınlaştığını da öncelikli olarak açıklamak gerekmiyor mu?