Diren Kazdağları!

09 Ağu 2013
Kazdağları’na yapılmak istenen termik santral mahkemece durduruldu.
 
Çanakkale Biga Karabiga beldesinde yapılmak istenen termik santral projesi mahkeme tarafından durduruldu. Çanakkale İdare Mahkemesi, Kaz Dağları silsilesine ve Priapos antik kentinin yanına yapılmak istenen termik santralin tarım arazilerine, insan yaşamına, yerleşim yerlerine zararı olacağı gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını oybirliğiyle geçersiz kabul etti. 
 
Karar termik santralin çevreye vereceği zararlar, bilirkişi raporunda ele alınan nedenlere dayanılarak değerlendirildi. Bilirkişi raporunda santralın tarım ve hayvancılık açısından uygun olmadığı, santralın kurulması için belirlenen yerin hemen yakınında Priapos antik kentinin bulunduğu, santralin yerleşim yerlerine en az 1 kilometre uzaklıkta olması gerekirken 200-300 metre uzaklıkta olduğu, santralın zeytin ağaçlarını nasıl etkileyeceği konusunda ÇED raporunda yeterli bilginin olmadığı vurgulanıyor.
 
Çanakkale Çevre Platformu Eski Sözcüsü Hicrin Nalbant: “30 km çapındaki bölgede bu santral gibi 7-8 kadar santral daha planlanıyordu, mahkeme kararının burada yapılması planlanan diğer termik santrallerle ilgili de emsal teşkil ettiğini” dile getirdi.
 
CENAL Elektrik tarafından kömürle çalışacak enerji santrali, liman, kül depolama sahası ve derin deniz projesi olarak tasarlanıyordu. 
 
Santral tarımı, doğal yapıyı bozacağı, milli park alanları, dünya mirası Kaz dağları, doğal ve antik Priapos kentine yakınlığı gerekçesiyle tepki çekiyordu.
 
 
 
 
 
 
paylaş