Pasifik'te silahlanma dolu dizgin

09 Ağu 2013
Dünyayı savaş alanına çeviren ABD emperyalizminin yarattığı küresel tehdit ülkeleri de silahlanmaya sevkediyor.
 
ABD empeyalizmi Irak'ı işgal etti, parçaladı. Libya'yı işgal etti ve ülkede sular durulmuyor, emperyalistlerin kuklaları iktidarda olduğu sürece de ülkede halka rahat vermeyecek gibi görünüyor. Emperyalizm Afrika'ya Mali'ye müdahale ediyor, Asya'ya Afganistan'a Pakistan'a müdahale ediyor. Kısacası dünyanın dört bir köşesinde saldırıyor, savaşlar çıkarıyor; kendini, ülkeleri ve grupları silahlanmaya sevkediyor.
 
Asıl olarak ABD emperyalizminin şekillendirdiği ve halkların yavaş yavaş başkaldırmaya başladığı Sovyetler Birliği sonrası, dünyada emperyalizm ve silahlanma bir başka dünya savaşının kapılarını aralamaya çalışıyor. Böyle bir paylaşım savaşına ve bölgesel savaşlara hazırlıksız yakalanmak istemeyen egemenler silahlanmaya iyiden iyiye ağırlık veriyor.
 
İşte Japonya'da Salı günü (6 Ağustos 2013) II. Dünya Savaşı'ndan bu yana sahip olduğu en büyük helikopter gemisini suya indirdi. Izumo isimli savaş gemisi suya indirilirken saldırı silahları üretimini yasaklayan Japon Anayasa'sı da dikkate alınarak savaş gemisinin kullanılması kitabına uyduruldu. Gemihelikopter gemisi (helicopter carrier ship) değil de, helikopter savunma gemisi (helicopter destroyer ship) olarak adlandırıldı. Aradaki fark: birincisinin başka ülkelerin sahillerine saldırıda kullanılması, ikincisinin ise ulusa yönelik bir saldırı olduğunda savunma için kullanılmasıdır. Tabii bu işin kitaba uydurulmasıdır. Yoksa savaş durumunda kimin hangi askerî aracı ne amaçla kullandığını kim nasıl sorgular.
 
Halkların Asya'da, Afrika'da, Amerika'da ayağa kalktığı bu günlerde kapitalistlerin halkın eğitim, sağlık, ulaşım gibi ihtiyaçları yerine savaş araçlarına yatırım yapması, ülkelerin emperyalizm tarafından bu yatırımlara zorlanması halkların çıkarına değil, zararınadır. Pasifikte yaşanan bu savaş çığırtkanlığı, silahlanma yarışı bu çerçevede değerlendirilmelidir. Egemenlerin bu savaş hazırlıkları halkların zararınadır ve durdurulmalıdır. Çünkü egemenler arasındaki savaş emekçiler için ölüm, yıkım, kan ve göz yaşından başka bir şey getirmedi, getirmeyecek.
 
 
 
paylaş