Acı vatanda hamallık 1 avro

04 Ağu 2013
Almanya'da saati 1 euroya hamallık yapan Afrikalı mülteciler tartışmaya neden oldu. Bu uygulamaya izin veren belediye başkanı eleştirilerin odağında.
 
Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki 70 bin nüfuslu Schwäbisch Gmünd kentin belediye başkanının izniyle mültecilerin şehrin tren garında "hamal" olarak çalışmasına izin verildi. Tren garında yapılan çalışmalardan dolayı geçici olarak kurulan yüksek köprü, bavulları ağır insanları zor durumda bırakınca belediye başkanı bu kişilere yardımcı olmak amacıyla mültecilere saati 1,05 avroya çalışmak üzere çalışma teklifinde bulunmuş.
 
Mültecilerin başlarında hasır şapkalarla bavul taşıyan resimleri medyada yer bulunca ırkçılıktan sömürgecilik iddialarına kadar birçok eleştiriyi içeren yığınla eleştiri maili alan Belediye başkanı Ricard Arnold, yanlış anlaşıldığını belirtti ve "Benim niyetim kentimizde yaşayan herkesin buranın bir parçası olduğunu göstermekti. Ben herkesin belediye başkanıyım. Ve mülteciler de şehrimizin bir parçası.“ dedi.
 
Almanya'da geçerli yasalara göre sığınma başvurusu yapan mültecilerin ilk 9 ay boyunca çalışmasına izin verilmiyor. Ayrıca saat ücreti olarak da 1,05 avro üzerinde kazanmaları yasak. Mülteci örgütü Pro Asyl yetkililerinden Bernd Mesovic yasayı eleştirerek "Sığınma başvurusunda bulunan bir insanın hayatını bir süreliğine dondurup, 'bu süreden sonra hayatına devam edebilirsin‘ diyemeyiz. İnsan hayatı durdurulup, sonra tekrar devam ettirilecek bir şey değil. İnsanların bütünleştirici önlemlerle hayata devam etmesini, niteliklerini kaybetmemesini sağlamamız gerekiyor" dedi.
 
Belediye başkanı Arnold ise mülteciler konusunda yeni adımlar atmak istese de üyesi olduğu parti Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) mülteci hakları konusunda yeni kararlar almaya yanaşmıyor.
 
KAYNAK: Deutsche Welle Türkçe
 
 
paylaş