İşçiler ölmeye devam ediyor

04 Ağu 2013
İşçi sağlığı ve iş güvenliği meclisi Temmuz ayı raporunu açıkladı.
 
Buna göre Temmuz ayında en az 120 işçi hayatını kaybetti. ölümlerin büyük bir bölümü inşaat sektöründe gerçekleşti. kentsel dönüşüm projesi kapsamında TOKİ'nin yaptığı inşaatlarda ölen işçi sayısı 41! Tarım sektöründe 22, metal sektöründe 22, taşımacılık sektöründe 10, çalışma yolunda işe giderken veya gelirken gerekli ulaşım önlemleri alınmayan 36 işçi işçi hayatını kaybetti. Ölenlerin 7'si kadın, 113'ü erkek işçi.
 
SGK'nın 2012 yılı iş kazası ve meslek hastalıkları istatistiklerinin devletin sosyal güvenlik anlayışının iflasının da bir göstergesi olduğunu belirten meclis ÇSGB ve SGK'nın yaşanan işçi ölümlerine “iş kazası” demekten vazgeçmesi gerektiğini, çünkü işçiler bir maliyet unsuru olarak görüldüğü, gerekli önlemler alınmadığı ve örgütlenmeleri engellendiği için hayatlarını kaybettiğini, bu yüzden ÇSGB ve SGK’nın yaşanan ölümleri “iş cinayeti” olarak tanımasını istediğini belirtti.
 
Devletin iş cinayetlerine ilişkin tutumunu en iyi TOKİ inşaatlarında yaşanan ölümler gösteriyor. Devletin içinde olduğu bir işte bile işçilerin ölmesi ve buna hâlâ 'iş kazası' denmesi, devletin de işçileri ve emekçileri görmezden geldiği anlamına geliyor.
 
 
 
paylaş