Adliyeyi AVM ile karıştırıyorlar

03 Ağu 2013
Geçen yıl kamu hastanelerinde uygulamaya geçen ve sağlık emekçilerinin büyük tepkisini çeken CEO (özel yönetici) uygulaması artık adliyelerde de gündemde.
 
Adalet Bakanlığı “idarî işlerdeki yoğunluk sorununun çözümü” için adliye yönetimini profesyonel yöneticilere bırakma hazırlığı içinde. Son aşamaya gelen çalışmada ilk olarak Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nın idarî yönetimi hâkim ve savcılardan alınıp “uzman” kişilere verilecek. Göreve gelecek yönetici, cumhuriyet başsavcısı ile Adalet Komisyonu başkanının denetiminde çalışacak. Adliye yöneticisi hizmet, idari düzenlemeler, adliyeye malzeme alımı, lojman ve ceza infaz kurumu inşasının da aralarında bulunduğu birçok konuda karar verme yetkisine sahip olacak. Böylece aylık giderleri milyon liralarla ölçülen adalet saraylarında ortaya çıkan rant da bu “uzmanlar” eliyle yönetilecek.
 
Vatandaş olmasa adalet ne rahat!
Üstelik bakanlığın tek değişiklik girişimi bu da değil. Adliyelerdeki insan kalabalığından şikayet eden bakanlık yetkilileri buna da son derece yaratıcı bir çözüm üretmişler. Vatandaşı adliyeye almamak! Projenin adı ise: kısıtlı alan!
 
Kısıtlı alan uygulaması hayata geçtiğinde adliye binaları halka açık, yarı kapalı ve kapalı alanlar olarak bölümlere ayrılacak. Böylece vatandaşlar kapalı alandaki hâkim ve savcılara kendi dosyaları için bile olsa ulaşamayacaklar. Adliyede işlem yapmak isteyenler dertlerini ön büro adı verilen danışma masalarında anlatmak zorunda kalacaklar. Bu danışma masalarında kimlerin olacağı ise belirsiz.
 
 
paylaş