YAŞ'ta karar günü

03 Ağu 2013

Yüksek Askeri Şura YAŞ, toplantısı son yıllarda olduğu gibi bu yıl da sancılı geçiyor.   Çok sayıda üst rütbelinin Ergenekon, Balyoz, Askerî Casusluk gibi çeşitli davalarda yargılanması Genelkurmay'daki atama teamüllerini delik deşik ediyor. Bu sebeple hangi göreve kimin atanacağı veya hangi generallerin emekliye sevk edileceği son ana kadar belirsizliğini sürdürüyor.

Kalyoncu problemi aşıldı Dün (2 Ağustos) Genelkurmay Karargâhı'nda yapılan ikinci gün toplantısında terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alındı.

Toplantının en kritik sorunu ise yaş haddinden emekli olacak Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu'nun (65) yerine gelmesi beklenen Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun durumuydu. Aylar öncesinde hükümetin Kalyoncu'nun terfisini istemediği medyaya yansımıştı. Ancak askerlerin ısrarı sonucu hükümetin geri adım attığı ve bu terfiye yeşil ışık yaktığı öğrenildi. Ordu içindeki Kemalist bloka yakın olarak bilinen Kalyoncu'nun terfi ettirilmesi ile bir dönem sonra genelkurmay başkanı olmasının da önü açılmış oldu.

Hava ve Deniz'de sıkıntı büyük Kara Kuvvetlerinde terfi sırası teamüller içinde bir çözüm bulurken diğer kuvvetlerde aksi bir durum var. En son 110 pilotun istifa haberi ile sarsılan Hava Kuvvetleri'nde Orgeneral Mehmet Erten’in görev süresinin bir yıl uzatılması söz konusu. Erten’in emekli edilmesi hâlindeyse, korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Eskişehir 1. Hava Taktik Üs Komutanı Abidin Ünal yeni Hava Kuvvetleri Komutanı olacak. Bu durumda, Korgeneral Akın Öztürk de orgeneralliğe terfi ederek Harp Akademileri’nin başına geçecek. Erten’in görevinin uzatılması hâlinde ise, Ünal Harp Akademileri Komutanı olacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel’in görev süresinin de bir yıl uzatılması gündemde. Bu durumda, koramirallikten oramiralliğe terfi ettirilen ve YAŞ öncesinde Donanma Komutanlığı’nı vekaleten yürüten Bülent Bostanoğlu, bu göreve asaleten atanarak gelecek yıl Deniz Kuvvetleri’nin başına geçebilir. Bilgel’in emekli edilmesi hâlinde ise, Bostanoğlu yeni Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak.

Bugün yapılacak olan toplantının ardından alınan kararların onay için Cumhurbaşkanı Gül'e gönderilmesi bekleniyor.

paylaş