Azınlıklara "soy kodu"

01 Ağu 2013
 
Türkiye'de cumhuriyetin kuruluşundan bu yana azınlıkların nüfus kayıtlarına "soy kodu" işlendiği ortaya çıktı.
 
AGOS gazetesinden Ferda Balancar'ın haberine göre, Türkiye'de azınlıkları 90 yıldır "soy kodu" ile fişlemişler. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen resmî bir yazı, Türkiye’de nüfus kayıtlarıyla ilgili bilinmeyen bir gerçeği ortaya çıkardı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdür yardımcılarından birinin imzasını taşıyan resmî yazıda, 1923 yılından bu yana "vukuatlı" nüfus kayıtlarının gizli "soy kodu" taşıdığı belirtiliyor. Aynı yazıda soy koduna örnek olarak "Ermeni vatandaşlarımızın soy kodu 2’dir" ifadesi yer alıyor. 
 
İstanbul’da bir Ermeni anaokuluna çocuğunu kaydettirmek isteyen bir ebeveynin verdiği mücadeleyle başlayan bu olay, çocuğunu kaydettirmek istediği Ermeni anaokulunun müdürlüğünün yasal mevzuat gereği Milli Eğitim’den okula kayıt yaptırmasında bir sakınca olmadığına dair resmî izin belgesi istemesiyle devam etti. 
 
Ailenin avukatı İsmail Cem Halavurt, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak, çocuğun Ermeni anaokuluna kayıt yaptırmasının önünde bir engel olmadığına dair resmî yazı talep etti. İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarından Ahmet Molak ise Halavurt’a “…Söz konusu okullara kayıt olacak öğrencinin velisinin mahkeme kararı ile din, isim, mezhep değiştirip değiştirmediğinin bilinmesi, 1923 yılından bu yana ‘Vukuatlı’ nüfus kayıtlarının gizli soy kodunun da (nüfus kayıt örneğinde Ermeni vatandaşlarımızın soy kodu 2 dir) çıkartılması gerektiğinden ancak adı geçen öğrencinin velisinin ilgili nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünden nüfus kayıt örneğinde gizli soy kodunun 2 olması hâlinde kaydının yapılabileceği hususunda gereğini rica ederim” yazılı bir belge vererek, bu belgeyle birlikte ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvurmasını söyledi. Ailenin çocuklarını okula kaydettirmek için verdikleri mücadele hâlâ sürüyor.
 
Halkın, özellikle de azınlıkların kafasında soru işareti uyandıran "soy kodu"nun ne demek olduğu ve neden ihtiyaç duyulduğu bir an önce açıklanmalı. 
 
 
 
 
paylaş