DİSK: “1 Mayıs yasaklanamaz!”

01 Ağu 2013
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu hakkında 1 Mayıs 2013 ile ilgili soruşturma açılmıştı.
 
1 Mayıs Tertip Komitesi'nde yer alan DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'na 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının yasaklanmasına rağmen buna uymadıkları için 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten soruşturma açılmıştı.
 
Kani Beko ve Arzu Çerkezoğlu bugün (1 Ağustos) Çağlayan Adliyesi’nde ifade verdiler.
 
DİSK ve bağlı sendikalar, TKP 1920 İstanbul İl başkanı Yusuf Türkoğlu, KETEV adına Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan, sosyalist partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri sabah saatlerinden itibaren adliye önündeydiler.
 
İfadeleri alındıktan sonra dışarı çıkan Kani Beko ve Arzu Çerkezoğlu bekleyenler tarafından alkışlar ve “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganları ile karşılandılar.
 
DİSK Genel Başkanı Kani Beko: “1 Mayıs 2013 için asıl yargılanması gerekenin AKP hükümeti olduğunu, 2006 1 Mayıs’ında uygulanan şiddet için hükümetin AİHM’de suçlu bulunduğunu, 2010-2011-2012 1 Mayıslarında kimsenin burnunun kanamadığını, bugün adliye önünde bulunanların 2013 1 Mayıs’ında bir arada olduğunu, hükümetin zorbalığını birlikte yaşadığını” dile getirdi.
 
“Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs Yasaklanamaz” başlıklı basın açıklamasını metnini Kani Beko okudu.
 
Basın açıklamasında: “İlk kitlesel 1 Mayıs 1976 yılında Taksim meydanında gerçekleştirildi. 1977 yılında gerçekleşen provakasyon ile 37 emekçi yaşamını yitirdi. DİSK 1 Mayıs kutlamasından asla vazgeçmedi. 2007, 2008 ve 2009 yıllarında gösterilen kararlılıkla Taksim 1 Mayıslara açık hâle getirildi ve ‘Emek ve Dayanışma Günü’ olarak resmî tatil ilan edildi. Emekçilerin, sosyalistlerin ve devrimcilerin dişiyle, tırnağıyla kazandığı Taksim 1 Mayıs Meydanı bütün hukuksal ve meşru zeminine rağmen AKP iktidarınca 2013 yılında adeta sıkıyönetim ilan edilerek yasaklanan bir güne dönüştü. Kendi suçlarını örtmeye çalışan AKP iktidarı, yavuz hırsız misali Anayasa ve uluslararası sözleşmelerden doğan en temel demokratik haklarını kullanan işçileri, emekçileri suçlamaya çalışmaktadır. Bu mızrak bu çuvala sığmaz, Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yargılanamaz” denildi.
 
Kani Beko konuşmasını “2014 1 Mayıs’ında Taksim’deyiz” diyerek bitirdi.
 
Basın açıklaması, “Taksim 1 Mayıs alanıdır”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları ile bitirildi.
 
 
 

 

paylaş