AKP'den tribün yasakları

01 Ağu 2013

Spor Müsabakalarının Güvenliği Çalıştayı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, tribünlerdeki spor ahlakına uymayacak davranışların içine siyasi ve ideolojik anlamdaki "kötü" tezahüratları da eklediklerini ve bu tip durumlara karşı işlem yapılacağını söyledi.   Uluslararası normlarda bu tür tezahüratların yasak olduğunu söyleyen Güler, siyasi ve ideolojik tezahüratların sporun ruhuyla bağdaşmadığını iddia etti. Kombine satışlarda da kulüplerin gerekli taahhütleri imzaladıklarını dile getirdi.

Muammer Güler'in "kötü tezahürat" açıklaması, tribünlerden yapılabilecek siyasi ve ideolojik AKP yandaşı tezahüratlara ceza gelip gelmeyeceği sorularını akla getirdi.  "Bize öyle bir bilgi gelmedi ama..." Çalıştay'da Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a da, Gezi Parkı olayları sonrasındaki önlemlerin tribünlerde devam edip etmeyeceği ve Süper Kupa maçı öncesi, sloganların yanı sıra davulların stada sokulmaması ile ilgili bir sözleşmenin imzalanıp imzalanmadığı ile ilgili bir soru yöneltildi. "Bize statlarda olağanüstü önlemler almamızı gerektirecek herhangi bir duyum gelmedi" diyen Kılıç, geçen ay başında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile birlikte bir toplantı gerçekleştirildiğini, bu toplantıda ilk defa hukuk insanlarıyla kolluk kuvvetlerini bir araya getirdiklerini ve tribünlerde hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda mutabakata varıldığını dile getirdi.

Bir diğer yandan geçen gün Suat Kılıç, pek çok ilde "tribün terörü"ne karşı spor savcılarının görevlendirildiğini açıklamıştı.

Elektronik bilet + Kameralı takip = Taraftar ablukası 2013-2014 sezonunda elektronik bilet uygulaması başlıyor. 2014 yılının Nisan ayından sonra fotoğraf, ev adresi ve kimlik bilgilerini beyan etmeyen taraftar, statlara giremeyecek. İlk etapta yaklaşık 5 milyon futbolseverin, e-bilet gerekçesi ile kayıt altına gireceği uygulamayla, taraftar elektronik sistemle kendi adına bilet alabilecek, stat turnikelerine kimlik bilgileriyle fotoğrafı yüklendiği için kartını başkasına devredemeyecek.

Uygulama ile birlikte tribünde taraftarlar hakkında kamera tespitinin ardından yasal işlem başlatılabilecek.

Türkiye bu uygulamayla birlikte dünyada bir ilki de gerçekleştirmiş olacak. Macaristan, İtalya, İngiltere ve İspanya’da henüz planlama aşamasında bulunan uygulama, Avrupa’nın Barcelona, Bayer Münih gibi kulüpleri tarafından da maliyetli bulunduğu için uygulamaya geçirilmemişti.

paylaş