Cemaat sendikaya da düşman

01 Ağu 2013

Cemaatin sahibi olduğu işletmelerde emekçilere sendika hakkı tanımadığı bilinen bir gerçekti. Son olarak İzmir'de yaşananlar ise tahammülsüzlüğün işçi düşmanlığı boyutuna geldiğini göstermiş oldu.

Gaziemir bölgesinde bulunan ve Fettullah Gülen'in kardeşi Kutbettin Gülen'in işlettiği Çağlayan Basım Yayın Dağıtım Ambalaj San. Tic. AŞ’de çalışan bir grup emekçinin haklarını aramak için sendikayla temas kurmaları işten çıkartılmalarına sebep oldu.  

Türkiye'nin en büyük matbaası demek böyle olunuyor Piyasada Türkiye’nin en büyük matbaası olarak kendini tanıtan Çağlayan Matbaası'nda, Güvender Yayınları, Sızıntı Dergisi, Fem Yayınları, Anafen Yayınları, Fountain, Işık Yayınları, Zambak ve Gonca gibi cemaatin yayınlarının basım işleri yapılıyor.

450’si kadrolu 200’ü taşeron yaklaşık 650 işçinin çalıştığı Çağlayan Matbaası'nda işçiler, yaklaşık 3 yıldır hiç zam alamadıkları gibi kâğıt üzerinde çeşitli sosyal hakları olmasına rağmen uygulamada patronun hiçbirini kullandırtmadığını söylüyorlar.

İsmini vermek istemeyen 11 yıllık bir makine ustası, 840 lira ücret aldığını ancak fazla mesailerinin bugüne kadar hiç ödenmediğini söyledi. Ayrıca iş yerinde sık sık iş kazaları da yaşandığını, ancak işçilerin “İş kazası diyeni işten atarız” sözleriyle tehdit edildiğini, üzerinde iş elbisesiyle hastaneye götürülenlere ise “Elim evde kapıya sıkıştı” gibi bahaneler söyletildiğini belirtti.

Evrensel gazetesinin haberine göre, işçiler iş yerindeki ortamla ilgili olarak “Bu haksız, hukuksuz çalışma koşulları yetmiyor, bir de dinsel açıdan ideolojik baskı altına alıyorlar. İşe girerken herkesi Zaman gazetesine abone olmayı mecbur tutuyorlar. Kurban bayramlarında kurban derisi getirmek mecburi, kurban kesemeyenler de bir yerden bulup getirecek. Haftada 1 gün dini sohbet toplantıları düzenliyorlar. Zaman gazetesi aboneliğinden çıkan işçiye baskı yapıyorlar, bölümünü değiştiriyorlar. Ağır işlere verip tazminatsız işi bıraktırmaya zorluyorlar” diye açıklamalarda bulundular.

paylaş