Kuzey Kıbrıs'ta sonuçlar açıklandı

29 Tem 2013

Kuzey Kıbrıs'ta dün (28 Temmuz) yapılan milletvekilliği erken genel seçimlerinin sonuçları belli oldu.

Yaklaşık 120 bin kişinin oy kullandığı seçimin sonucuna göre ise Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler CTP-BG yüzde 38.37 oy oranıyla diğer rakiplerine fark atarak toplamda 21 milletvekili çıkardı. Seçimlerde Lefkoşa'dan 16, Gazimağusa'dan 13, Girne'den 9, Güzelyurt ile İskele ilçelerinden ise 6'şar milletvekili olmak üzere toplam 50 milletvekili seçildi.
 
Oy dağılımı şöyle:
Toplam 670 sandık kurulurken resmî sonuçlara göre, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler CTP-BG yüzde 38.37 oy oranıyla 21 milletvekili, Ulusal Birlik Partisi UBP yüzde 27.30 oy oranıyla 14 milletvekili, Demokrat Parti-Ulusal Güçler DP-UG yüzde 23.11 oy oranıyla 12 milletvekili ve Toplumcu Demokrasi Partisi TDP yüzde 7.43 oy oranıyla 3 milletvekili çıkardı. Öte yandan Birleşik Kıbrıs Partisi BKP ise yüzde 3.21 oy oranında kalarak yüzde 5 barajını aşamadı ve meclis dışında kaldı.
 
Katılım düşük kaldı
Öte yandan Kuzey Kıbrıs Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Nevvar Nolan, seçimlerle ilgili yaptığı açıklamda sonuçlara resmî bir itiraz gelmediğini söyledi. Yüzde 60'larda kalan katılım oranının ise kendisini mutlu etmediğini ifade etti. Katılım oranının düşük kalmasının nedeninin "siyasi yıpranma, yurttaşların bıkkınlığı ve umutlarını yitirmesi" olabileceğini belirtti.
 
Sola yönelim
Bu sonuçlar, Kuzey'de 2009 senesinden beri iktidarı elinde tutan ve sağcı bir çizgisi olan UBG'nin yaşadığı iç tartışmalar ve ayrışmaların halkı sağ politikalardan uzaklaştırdığı şeklinde yorumlanıyor. Şimdi eşitlik ve sosyal adalet gibi söylemleri ön plana çıkartan CTP'nin kendi programını ne şekilde hayata geçirileceği merak konusu.
 
 
 
paylaş