Hava işkolundan "Metal" işkoluna!

28 Tem 2013
 
26 Temmuz günü Resmî Gazete'de "İşkolları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayınlandı. Bu yönetmelikte 12 no'lu "Metal" işkolunun altına “Hava taşıtlarının ve uzay araçlarının bakım ve onarımı” maddesini eklendi.  
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hava-İş’in yıllardır örgütlü bulunduğu, toplu iş sözleşmesi imzaladığı ve havacılık sektörünün bir parçası olan uçak bakım onarım işyerlerini değiştirmeye çalışıyordu. Eklenen bu madde ile Hava-İş Sendikası yıllardır örgütlendiği ve toplu iş sözleşmelerine imza attığı uçak teknik bakım ve onarımın, "sarı" yani hükümet yandaşı sendika olan Çelik-İş Sendikası’na geçirilmesine olanak sağlandı.
 
BTS Hava-İş'in yanında
KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası BTS, İşkolları Yönetmeliği'ne, her türlü oyun, baskı, sistematik saldırılara karşı havacılık ve taşımacılık işçilerinin mücadelesinin ve Hava-İş Sendikası’nın yanında olduklarını açıkladı. BTS Genel Başkanı Nazım Karakurt tarafından yapılan açıklamada AKP’nin yasalardan aldığı güç ile hava işkolundaki grevi kırmaya çalıştığını ve mahkeme kararı olmasına karşın işten çıkarılan emekçileri işe alması gerekirken bunu yapmadığını söyledi. “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işi gücü bırakmış, Hava-İş’in örgütlü bulunduğu toplu iş sözleşmesi imzaladığı ve havacılık işkolunun olmazsa olmaz uçak bakım onarım işyerlerinin işkolunu değiştirerek devlet güdümlü konfederasyona bağlıyor” diyen BTS, demiryolları için benzer bir düzenlemenin olmamasının dikkat çekici olduğunu belirtti. BTS, bu ayrıştırmadaki temel sebebin yılladır Türk-İş’e bağlı Liman-İş sendikasının Hak-İş’e geçmesi olduğunu vurguladı.
 
AKP sendikal mücadelenin güçlü olduğu alanları budamaya devam ederek bu mücadeleyi kırmaya çalışıyor. Çalışanların sendikalarına sahip çıkması ve sendikal mücadeleyi daha da örgütlenerek büyütmesi gerekiyor.
 
 
 
 
 
 

 

paylaş